Erdély címere.

Full text search

Erdély címere.
Magyarország Trianonban széttört címerének legdrágább részét adta vissza a bécsi döntés: Erdély címerét. Az arany napos, ezüst holdsarlós, fekete sasos, hétbástyás címert, hogy újra elválaszthatatlanul egyesüljön a négy ezüst folyóval és a kettőskeresztes zöld halmokkal. Ez az alkalom késztetett arra, hogy Erdély címerét rövid összefoglalásban ismertessük. Noha jórészt már ismert dolgokat elevenítünk fel, mégis a címer székely részénél rámutatunk néhány jelenségre, ami további kutatásnak lehet a tárgya.
Erdély külön címerével a mohácsi vészig nem találkozunk. De nem is találkozhatunk, mert Erdély a XVI. századig nem volt különálló rész, s így önálló címere, mint például Szlavóniának, Horvátországnak, Dalmáciának, nem is lehetett. Csupán Báthori Zsigmond fejedelem alatt, 1590-ben alakult ki a magyar, székely és szász nemzet címeréből.* A fejedelem pecsétjén ott látjuk Erdély címerének mind a három alkotó elemét: a napot és holdat, a növekvő sast és a hét bástyát.* Ettől fogva ez az összetételű címer minden erdélyi fejedelem pecsétjén rajta van, hol külön, hol családi címerével, vagy más címerekkel 89egyesítve. A Barcsai fejedelemség alatt 1659-ben Szászsebesen tartott országgyűlés a három nemzet címeres pecsétjéről így rendelkezik: «Az erdélyi vármegyéknek a pecsétre metszett insignájok légyen egy fél sas… A székelységnek légyen egy fél hold és nap… A szászságé légyen hét kolcsos város…»* Ez az első írásos rendelkezés, amely hivatalosan foglalkozik a három erdélyi nemzet címerével. A három alkotó elem helye nem lévén meghatározva, a fejedelmek címerein különböző elosztásban és különböző helyen jelenik meg.
Erdély címerével Sebestyén József foglalkozik a Turul 1917. évfolyamában, 33–48. l.
Rajza u. o., 37. l.
Erdélyi Orszgy. Eml. XII., 295. l.
A helyzet megváltozik és Erdély címere határozott alakot ölt akkor, midőn Mária Terézia Erdélyt 1765-ben a nagyfejedelemség rangjára emeli. Ezóta használják Erdély címerét a mai alakjában és így szerepel ma is hazánk állami középcímerében.*
Erdély címerében a holdat fogyó és nem növekvő holdnak kell ábrázolni. Lépten-nyomon találkozunk helytelen ábrázolásokkal, melyek a holdat növekvőnek ábrázolják. (L. Egyetemi Nyomda kiadványai.)
Hogy a három nemzetnek 1590 előtt volt-e különálló címere, erre nincsenek határozott bizonyítékaink. Az azonban nem kétséges a heraldikában járatos előtt, hogy a címer három alkotó elemének régebbi eredetűnek kell lennie és nem keletkezhettek a XVI. század végén, amikor Báthori Zsigmond felvette őket címerébe.
A magyar nemzet sasos címerére több adatot hoz fel Jakab Elek. Ezek történeti hitelessége azonban nem bizonyítható. Bár tény, hogy a legrégibb magyar vármegye, Alsófehér, a sast használja címerében és az erdélyi magyar vármegyék címerét e vármegye ispánja őrizte századokon át.*
Századok, 1867. évf., 336–352. l.
A szász nemzet hét bástyás címere beszélő címer (= Siebenbürgen). Ennek első nyoma szintén az 1590-es fejedelmi pecséten található. Eredete még szintén további kutatásra szorul, bár jelentése kétségkívül a hét szász székre utal.
A székelyek napjáról és holdjáról 1590 előtt nincs adatunk. Dugonics ugyan említi, hogy Zsigmond 1437-ben megváltoztatta a székelyek címerét és, «mivel ők mind a törökre, mind a parasztok feltámadásában szorgalmatosan vigyáztak: ezek jeléül adatott nekik a nap és hold, melyek szintúgy vigyáznak az égen».* Ez a közlése azonban nem bizonyítható. Mindenesetre a címer régi eredetére mutat, hogy az ősi székely családok címereiben igen gyakran előfordul a nap és a holdsarló,* továbbá, hogy több székely város is használja mindmáig címerében.* Véleményünk szerint a címer napjában és holdjában a székelyek ősi, még a pogánykorba visszanyúló vallási jelvényét kell tekintenünk.
Jakab i. h.
L. Siebmacher erdélyi kötetét.
Pl. Aranyosszék, Alsóboldogasszonyfa, Csíkszentkirály, Gyergyószentmiklós, Sepsiszentgyörgy.
Hóman mutat rá, hogy Anonymusnak a székelyeket érintő állításai nagyon is közel járnak az igazsághoz. A székelyek, a nyugati határszél székelyei és az erdélyi székelyek, az avarok, vagy egy avar uralom alá tartozó keleti nép – talán egy az avar uralom honfoglalásával idesodródott onugor-magyar töredék – ivadékai lehettek. Vérségi szervezetük, ősi intézményeik bizonyítják, hogy Erdély földjét, mint zárt tömegben települő nép, legkésőbb és legnagyobb részben a XI. század elején szállták meg s nem a királyok telepítették őket oda. Vannak nyomok, amelyek arra mutatnak, hogy erdélyi megtelepedésük előtt máshol is laktak s onnét a X–XI. században vándoroltak erdélyi hazájukba. Hallunk a nyugati határszéleket őrző székelyekről is.*
Hóman–Szekfű: Magyar tört., I., 75., 123–124. l.
Kallós Zsigmond* sokat foglalkozik regősdalainkkal és ezzel kapcsolatban a székelyek eredetével is. Kutatásait, ha ezek néha – éppen a lelkesedésből származó – túlzásokba is mennek, nem lehet figyelmen kívül hagyni.* A regősdalokból vont következtetései ugyanis megerősítik Hómannak fent idézett állításait. Feltűnő, hogy regősdalainkat csak a Dunántúlon, Erdélyben a székelyek és a csángók között találjuk meg, s oly nagy hasonlatosságot mutatnak, hogy föltétlenül közös forrásra kell őket visszavezetnünk.* Kallós ebből azt következteti, hogy a nyugati székelység egy része felkerekedett és Erdélybe költözött. Ezt különben a Dunántúl és az erdélyi székelység egyes nyelvjárásainak feltűnő hasonlósága is megerősíti.* Ez a nyugatról keletre való költözés pedig a XI. század elején mehetett végbe, mikoris a nyugati székelység egy része a kereszténység felvételébe nem tud beletörődni és Erdély bércei közé húzódik, hogy itt még egy ideig megőrizze régi pogány vallását és szokásait. A kapcsolatok azonban még egy ideig fennmaradnak, az erdélyi atyafiak felkeresik a dunántúliakat. Ebből származik a regölés szokása. Erre a nagy távolságból történő látogatásra céloz a regősénekek egyik állandóan ismételt megnyilatkozása: «a regös nagyút,» «nagy régi hosszú út,» «nagy hosszú régi út». Innen az alsó- és felsőhahóti változatokban a «csiki csákány botjának» emlegetése. Kallós, Vikár és Sebestyén Gyula* szerint is a regősök nemcsak énekmondók, hanem egyúttal sámánok, illetve ezek utódai is voltak.
A nyugati székelység eredete a dunántúli regősénekekben. Vasi Szemle 1935., 3. sz. – Ősjogi és ősvallási vonatkozások a regősénekek motívumaiban. Vasi Szemle, 1935., 4. sz. – Hejtegetés. Szombathely, 1940.
Ezzel szemben l. Viski Károly: Magyarság néprajza. III. k., 371. l.
Amint ezt már Vikár Béla is megállapította: Magyar Nyelvőr, 35. évf. 99. l.
Erdélyi Lajos: Udvarhelymegyei székelység nyelvi kapcsolatai. M. Ny. 23. évf., 176. l.
Népk. Gyüjt., VIII. k.
Ezeknek a regősdaloknak van egy érdekes visszatérő motivumuk. És itt kapcsolódunk bele újra a heraldikába. A vasmegyei Dozsmat és Rucsu regősénekváltozatában ezt olvassuk:
«Homlokomon vagyon fölkelő fényes nap,
Oldalomon vagyon árdeli (v. erdeli) szép hold…»
Csángó változata: «Sz e fejében vala ed sziep feniesz napfén…»
Hasonló utalásokat találunk az erdélyi és dunántúli «Julia» balladákban:
«A napot s hódat szarva között hozva,
A fényes csillagot a homlokán hozta».*
L. Kallós idézett tanulmányait.
A nap és hold, meg a csillagok a magyar sámáni eredetű regősénekekben, az «árdeli» (=erdélyi) sámánok és sámánfiak ruházatának ékességeit ábrázolják. 90Ezeket a díszítéseket az ázsiai pogány népek sámánjának ruházatán különféle változatban ma is megtaláljuk.* A székely és csángó sámánok, kik a Dunántúlról vándoroltak el a keresztény térítés elől, évenkint visszatértek «a regös régi nagy úton», hozva a «régi törvént» atyafiaiknak és felújították a pogánykor és vallás emlékeit. Később mindez már csak szimbolum. Szimbolum lett aztán a regős dalokban a napnak és holdnak az emlegetése, mint a régi pogány székelység sámánjainak jelképe.
Kallós több fényképet közöl.
Ime, ebben látjuk mi Erdély címerében a székely napnak és holdnak az eredetét. Mindenesetre e rövid vázlat további kutatásoknak lehet alapja. A következő feladat lehetne e székely elemeknek rajzban és ábrázolásban való előfordulását visszakísérni megjelenésükig. Nagyon lehetséges, hogy e kutatások az ősi vallás misztériumáig fognak visszavezetni.
Donászy Ferenc.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi