A Garay-család.

Full text search

A Garay-család.
A Turul 1941. évfolyama cikket közöl a Garay-családról.* Szerzője adatokat sorol fel annak bizonyítására, hogy a közhit szerint magvaszakadt Dorozsma-nembeli híres Garay-család nem halt ki és hogy tagjai még a XVIII. században is éltek. Többi közt felemliti a XVI. és XVII. században Trencsén vármegyében szereplő Garayakat. Márpedig ezek a Mednei Mednyánszky-családhoz tartoztak, melynek egyik ágát melléknevén hivták Garaynak és ez semmiféle kapcsolatban nem állott a történelmi Garayakkal.
35 és k. 11.
Báró Mednyánszky Dénesnek saját családja történetét tárgyaló kiadatlan feljegyzései szerint még napjainkban is élnek Mednyánszky másként Garayak Mednén, és egyikük ott 1889-ben bíró volt. Még azt is elmondja, hogy «közülük nehányan a XIX. században részben a Csallóközből, részben pedig Szatmár vármegyéből Mednére jöttek, hogy ott pár forint cautiot felvegyenek jussokért, melyre aztán perennalis fassiot adtak».*
Turul, 1900. éví. 96. 1. Másodpéldánya e sorok irójánál.
Feltűnő, hogy Aranyosmedgyes, mely az 1923-ban fiágon kihalt báró Mednyánszky-családnak egyik előneve volt, szintén Szatmár vármegyében fekszik, ami a Mednyánszky-család Garaynak nevezett ága és a bárói ág közötti szorosabb kapcsolatra enged következtetni.
Kj. J. L.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi