Tompos Ernő: Címeres pecsétek, különös tekintettel a polgári címerekre. (A Soproni Szemle kiadványai, 146. sz.) Sopron, 1942. 30 …

Full text search

Tompos Ernő: Címeres pecsétek, különös tekintettel a polgári címerekre. (A Soproni Szemle kiadványai, 146. sz.) Sopron, 1942. 30 l.
Polgári címereink ismerete még annyira hiányos, hogy már ezért is örömmel kell üdvözölnünk Tompos dolgozatát. A szerző a soproni polgárok címereit a városi levéltárban őrzött végrendeletek pecsétjeiről gyűjtötte össze és így még korántsem aknázta ki munkájához az egész levéltári anyagot. Helyesen tette volna azt is, ha pl. a faragott címereket is számbavette volna, melyek épületeken, síremlékeken maradtak fenn. Munkája azonban így is hézagpótló, mert 95 család címeres pecsétjét írja le, melyek közül néhány utóbb nemes család lett. A dolgozatban 24 címernek rajzát is közli. Címerleírásait itt-ott némi óvatossággal kell fogadnunk, mert például a Baumgarten-család címerénél a leírás szerint a címertartók oroszlánok, holott az idevonatkozó 3. ábrán griffeket látunk. Ez azonban nem rontja le annak elismerését, hogy a szerző tanulmánya érdemes, úttörő munka és megjelenése címertani irodalmunk számára nyereséget jelent.
M. Z.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi