Szentpétery Imre: Az Árpádházi királyok okleveleinek kritikai jegyzéke. II. köt. 1. füzet. 1255–1272. Budapest, 1943. Kiadja a M.…

Full text search

Szentpétery Imre: Az Árpádházi királyok okleveleinek kritikai jegyzéke. II. köt. 1. füzet. 1255–1272. Budapest, 1943. Kiadja a M. Tud. Akadémia. 4-0. VIII+194 lap.
Regeszta-publikáció, tehát tartalmi kivonatokat közöl Sz. monumentális munkája: kegyosztásokról, bírói ítéletekről szóló királyi oklevelek rövidre összefoglalt tartalmát, s így elsősorban a király (az állam) tevékenységét illusztrálja s az eseménytörténet céljait szolgálja, aminthogy a múlt század történetkutatása és írása, mely a regeszta-közlések műfaját bevezette, az állami és hadi eseményeket helyezte kutatásai és előadása központjába. Mint regeszta-publikáció, természetesen nem olvasmánynak készült, mégis egyfolytában olvasva ezeket a forma szerint egymástól független oklevél-kivonatokat, életre kelnek belőlük a kor politikai eseményei – bel- és külpolitikaiak egyaránt –, hadtörténete. A kegyosztó oklevelek ugyanis többnyire felsorolják a megadományozott érdemeit, leírják a csatákat, amelyekben az illető vitézkedett, testvérei, rokonai elestek. Az egyes emberek, családok magánéletébe látjuk belenyúlni a nagy hadi és politkai események mindent átformáló megnyilvánulásait. Látjuk, hogy egy-egy hadi vállalatban – II. Ottokár ellen, Stájerországban, Ruthéniában, a Balkánon, vagy a IV. Béla és V. István ifjabb király között dúlt viszállyal két részre osztott nép testvérharcaiban – szerzett katonai érdem mint emel fel egyeseket, sőt családokat is, hogyan épül elpusztult családok földjein új adományosok számára új élet. De jutalmat nyernek sokkal békésebb érdemek is: V. István ifjabb király fínom bársonyt és vásznat adományoz a solymárok ispánja leányának, amiért saját királyi leányát futásban és ugrásban legyőzte (1263-ban; 1815. sz.). Életre kelnek ezekből a talán száraznak látszó, de magvas kivonatokból a király legfőbb kötelességének: igazságszolgáltatásának tényei, és meglepő, hogy milyen jelentéktelen ügyek is a király személyes bíráskodása alá tartoztak. Például az 1866. sz. regeszta szerint V. István a szepesi vár népét arra kötelezi, hogy két jogtalanul elvitt lovat adjanak vissza jogos tulajdonosának, s ha záros határidőn belül ezt nem tennék meg, akkora maga személyes bírói széke elé idézi őket (1267-ből). De éppígy kidomborodnak e regesztákból a kor társadalmi, gazdasági állapotai, jogi berendezkedései, és biztos útmutatói e kivonatok a hely- és névtörténetnek is.
Hogy a hatalmas munka milyen tanulságokkal szolgál a folyóiratunk tágabb tárgykörét képező, még ma is segédtudományoknak nevezett tudománycsoportnak, arra az előző kötet méltatói már kellőképpen rámutattak, az azóta eltelt tizenkét év oklevélkutatói pedig szűntelenül jótékonyan tapasztalhatták. A Turul hasábjain azonban rá kell mutatnom arra, hogy milyen hasznot húzhat ebből a nagyszabású munkából a családtörténet. A XIII. sz. az a kor, melyre több ma is élő nemesi család őseit biztonsággal visszavezetheti; ekkortól állanak ugyanis a kutatás rendelkezésére már olyan tömegben oklevelek, hogy azokból egyes családok leszármazását kifogástalanul fel lehet építeni. A II. kötet 1. füzetében pl. a Gosztonyi-családra két oklevél is vonatkozik (1899. és 2096. sz.). Családtörténeti kutatóknak különösen a mintaszerű index van nagy hasznára. De a komoly, tudományos genealógiai kutatást nem szabad csak a ma élők ősei felkutatására korlátozni. A családtörténet igen fontos eszköz egyes korok politikai eseményei, társadalmi, jogi, gazdasági viszonyainak megismeréséhez. Éppen az olyan mozgalmas időkben, két király között megoszlott, pártokra és érdekcsoportokra szakadozott társadalomban, mint a XIII. sz. harmadik negyede és annak magyar társadalma volt, rokoni összetartozás (vagy ellenségeskedés) gyakran magyarázza meg a pártok összetételét, egyesek pártállást, vagy pártváltoztatásait.
Az oklevelek teljes szövegének tanulmányozását persze regeszták sohasem tehetik feleslegessé, s ez nem is céljuk. De végtelenül megkönnyítik a kiadott oklevelek közötti tájékozódást, éspedig nemcsak a részletkérdések kutatói számára, akik százszámra menő, tárgyukra nem tartozó oklevél végigolvasása helyett azok lényeges tartalmára egyszerűsített rövid kivonatokból gyűjthetik össze forrásanyagukat, hanem a nagyobb összefoglalások íróinak is, akik a király ténykedéseit – vagyis a fontos állami és hadi cselekményeket – szakadatlan időrendi sorozatban rendezve találják fel Sz. regesztáiban. A legnagyobb hálával kell venni emellett azt is, hogy a kiadatlan királyi oklevelek teljes szövegét leközli, mintegy 30 eddig kiadatlan oklevelet téve közkinccsé.
Mint e monumentális publikáció minden méltatója, e sorok írója is azzal a hő óhajjal zárja le ismertetését, hogy az illusztris szerző minél előbb befejezhesse művét.
Bartoniek Emma.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi