HIVATALOS ÉRTESÍTŐ A MAGYAR ORSZÁGOS LEVÉLTÁR GYARAPODÁSAIRÓL

Full text search

HIVATALOS ÉRTESÍTŐ A MAGYAR ORSZÁGOS LEVÉLTÁR GYARAPODÁSAIRÓL
Az Országos Levéltár 1947. és 1948. évi gyarapodásaival kapcsolatban elsősorban arra kell rámutatnunk, hogy ezekben az években egyre fokozódott a családoknak és közületeknek az a felfogása, hogy irataik legjobb őrzőhelye az Országos Levéltár. Ha a családoknak anyagi körülményei nem is tették minden esetben lehetővé azt, hogy ellenszolgáltatás nélkül bocsássák iratanyagukat a magyar történetkutatás rendelkezésére, irataik értékesítésénél mégis elsősorban az Országos Levéltárhoz fordultak. Népi demokráciánk egyre izmosodó anyagi ereje pedig lehetővé tette, hogy a vételre felajánlott értékes iratok megvásároltassanak.
A gyarapodások sorában első helyen az Esterházy-család tatai levéltárát kell megemlítenünk, amely letéteményezés útján került az Országos Levéltár őrizetébe. Habár a hadműveletek következtében ez a nagyterjedelmű levéltár erősen megcsonkult, letéteményezése mégis nagyértékű iratanyagot tett a történetkutatás számára hozzáférhetővé. Elsősorban a Familiaria, a Dominium Tata és a Dominium Sempthe iratsorozatokat kell itt megemlítenünk, ezenfelül kiemelkedő értékű azonban Esterházy Miklós szentpétervári követsége idejéből származó naplókötetei. Jelentős terjedelmű a legújabbkori gazdasági forrásanyag is, amely a magyar feudálkapitalizmus kialakulásához szolgáltait értékes adatokat. Hasonlóképen letét útján került az Országos Levéltárba a Teleki-család gyömrői levéltárának töredéke, illetőleg maradványa is, amelyből jelenleg mindössze 140 középkori oklevél s párszáz jelentősebb újkori irat hozzáférhető, az iratanyag zöme ugyanis teljesen összekevert, rendezetlen állapotban került beszállításra. Ugyancsak letéteményezés útján került! az Országos Levéltárba a hg. Windischgraetz-család sárospataki levéltára szintén rendezetlen állapotban: anyaga a család külföldi történetére, valamint a keletfelvidéki birtoktest XIX. századi fejlődésére szolgáltat értékes forrásanyagot.
A kisebb terjedelmű letéteményezett levéltárak közül meg kell említenünk a Moson-család levéltárát, amely a család címereslevelén kívül adatokat tartalmaz Mosón György szatmármegyei tiszti főügyészre; a Sipos-család levéltárát, amely a családnak a hadműveletek idején megsemmisült levéltárából származó másolatokat, családtörténeti feljegyzéseket s legújabbkori családi iratokat tartalmaz; a Schwaben-Durneiss-család levéltárát, amely családtörténeti adataival s végül a Mező-szegedi Szegedy-család levéltárát, amelynek az ötvösi gazdaság működésére vonatkozó iratai jelentősek.
A háborús cselekmények következtében megrongálódott a vidéki levéltárak közül az utóbbi években a Zichy-Mesko-család boldogkőváraljai levéltára helyeztetett el az Országos Levéltárban.
Vásárlás útján jutott az Országos Levéltár birtoklába a Kövecsesi Lukács-család levéltára, amelynek legértékesebb részét a 38 darab középkori oklevél képezi. Ezek közül 3 Árpádkori s közülük külön említést érdemel IV. Béla királynak egy, – az irodalomban mindezideig ismeretlen – 1247. évi oklevele 1383. évi átírásban. Az, oklevelek főként Abauj, Gömör és Nógrád megyék területére vonatkoznak. A levéltár újkori darabjai főleg a XIX. században lefolyt tagosításokra, úrbérváltságokra vonatkozólag tartalmaznak becses forrásanyagot. Az egykori Ruszkai Dobó-családnak ugyancsak vásárlás útján megszerzett levéltártöredékében a 38 dtrab középkori oklevél s az elég terjedelmes újkori anyag Abaúj. Zemplén, Nógrád, Gömör és Arad megyék területére vonatkozik. Az Esterházy-család pápai levéltárából származó birtokkönyvek a pápai uradalom egyes községeinek határairól, az urasági és jobbágyföldek kiterjedtségéről nyújtanak pontos leírást.
A Khuen-Héderváry-család hédervári levéltárából az Országos Levéltár szintén értékes iratanyagot vásárolt. Kiemelkedik ebből a 29 darab középkori oklevél, azután Mátyás király korából származó leveleskönyv s igen értékes az a 109 levélből álló gyűjtemény, amely külföldi fejedelmeknek, egyházfőknek Pázmány Péterhez intézett leveleit tartalmazza. Ugyanebből a levéltárból származó térképvázlatok minden valószínűség szerint Lipszky nagyhírű térképének voltak a Délvidékre, valamint Erdélyre vonatkozó első vázlatai.
Vásárlás útján került az Országos Levéltár birtokába a Szemere-család elpusztult levéltárának elenchusa, amely IV. Béla király egy eddig ismeretlen 1255. évi oklevelének regesztáját tartalmazza; a Szirmay-család szirmabesenyői levéltárának egy része, amely 4 középkori oklevelet, valamint a családtörténeten túlmenő jelentőségű újkori iratokat tartalmaz.
Ideiglenes megőrzésre vétetett át végül a Hadik-Barkóczy-család levéltárának megmaradt része, amely a két Hadik András tábornokra (1710–17941 és 1764–1840) nyújt hadtörténelmi szempontból értékes adatokat s meg kell említenünk Miksa császárnak Hadik Béla ellentengernagyhoz intézett leveleit is.
Az Országos Levéltár megvásárolt ezenfelül egy 99 középkori oklevélből álló gyűjteményt, is, amely oklevelek a délnyugat Dunántúlra vonatkoznak, tehát oly területre, amelyre vonatkozólag az 28Országos Levéltár eddig aránylag kisebbszámú oklevéllel rendelkezett.
Kiegészítés érkezett a Görgely-, Básthy- és Karácsony-családok levéltáraihoz, valamint ajándékozás révén Vukovics Sebő irataihoz. Külön meg kell említenünk a Szögyény-Marich-család levéltárához érkezett kiegészítést, amely Kray Ferenc táborszernagynak 1794–1805. évi levelezését, feljegyzéseit tartalmazza a rajnai és olaszországi hadszínterekről s így hadtörténelmi szempontból igen becses. A Széchenyi-család levéltárához vásárolt kiegészítés 32 csomóból és 5 levélmásolati könyvből áll. A levelezésben Széchenyi István 137 levele található, köztük 115 sajátkezű, ezenfelül 354 sajátkezű feljegyzés, nyugta, valamint Széchenyi Istvánhoz intézett, 1332 levél. A Máriássy-család levéltárához vásárolt kiegészítés pedig Máriássy Miklós – Rákóczi korabeli ezredes – és felesége levelezéséből áll s így hadtörténelmi szempontból érdemel figyelmet.
Az országos Levéltár ezeken a nagyobbterjedelmű, összefüggő levéltárakon kívül egyes iratokat is nagyszámban vásárolt. Ezek közül megemlítendő a nyugati Felvidék településtörténetére becses adatokat szolgáltató 17 darab középkori oklevél; egy XVII. századi formuláskönyv; Trefort Ágost valamint Eötvös József beszédfogalmazványait tartalmazó gyűjtemény; Bem tábornok levele lord Dudley Stuarthoz 1848 őszén, amelyben a magyar-angol kereskedelmi kapcsolatok létesíthetőségéről tesz, említést; fogoly francia tisztekről készült 1814. évi zsoldjegyzék; a bányavárosok 1537. évi szövetségi szerződése; a Hofkriegsrath 1848. évi átiratai a magyar kancelláriához Jellasich horváth báni és vezérőrnagyi kinevezéséről; a budai csonkatorony rabjainak 1681. évi levele Tarczy János győrmegyei alispánhoz, váltságdíjuk megküldéséért, valamint számos 1849. évi, a szabadságharcra és az emigrációra vonatkozó irat.
A közhatósági levéltárakból ezeknek az éveknek folyamán beszállításra került az egri és miskolci törvényszékeknek az ú. n. 1919. évi forradalmi bűnperekre vonatkozó iratanyaga, a budapesti kereskedelmi és iparkamara 1850–1900. éveiből származó ügyviteli iratai, valamint a törvényes rendelkezéseknek megfelelően a miniszterelnökség 1911–1944. évekből származó iratanyagának és a Szent István rend levéltárának a, hadműveletek okzta károsodások után megmaradt iratanyagai Az Országos Levéltár épületébe került ezenfelül a külügyminisztérium levéltárai is, amely azonban 1948 végéig a külügyminisztérium kezelésében maradt.
Az elmúlt évek folyamán jelentős gyarapodást ért el az Országos Levéltárnak a magyar történetkutatás szempontjából egyre értékesebbé váló filmes fényképtára is, így a Körmöczbánya és Kolozsvár városok levéltári anyagáról készült filmgyűjtemény ajándékozása útján került az Országos Levéltár birtokába. Az Országos Levéltár ezenfelül lefényképezte a garamszentbenedeki konvent hiteleshelyi levéltárának teljes anyagát, valamint a veszprémi káptalan hiteleshelyi és magánlevéltárának középkori részén kívül a jelentősebb történeti forrásértékkel bíró újkori anyagát is. Végül meg kell említenünk, hogy a hadműveletek következtében megsemmisült családi levéltárak lefényképezett középkori oklevelei felnagyíttattak és a fénymásolatok a kutatók rendelkezésére állanak.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi