Fertőző májgyulladás

Full text search

Fertőző májgyulladás
(Rubarth-kór). Vírus okozta betegség; az ember nem kaphatja meg (a két betegséget más-más vírus váltja ki).
A betegség kezdeti szakaszában a vírus a kutya székletével és nyálával, később a vizeletével is terjedhet; a vizelet útján való fertőzés a felépülés után több hónap múlva is lehetséges. A májgyulladást bármilyen korú kutya megkaphatja, ha fertőzött vizelet, széklet v. nyál útján kapcsolatba kerül a vírussal.
Különösen újszülött kutyákra veszélyes, a kiskutyák minden különösebb tünet nélkül szinte egyik óráról a másikra hirtelen elpusztulhatnak. A felnőtt beteg kutyákon jellegzetes tünetek észlelhetők: magas láz, véres hasmenés, véres hányás; az ilyen állatok ált. 24-72 órán belül ugyancsak elpusztulnak. A betegség tüneteit gyakran összetévesztik a mérgezés szimptómáival. Ha a kór nem túl súlyos lefolyású, akkor a széklet többnyire nem is véres, de a hastáji fájdalmak, az étvágytalanság, a fénytől való menekülés jellemző a beteg állatra. A ~os ebek kórházi kezelése indokolt, mert a belső vérzések miatt vérátömlesztésre lehet szükség.
Az enyhe lefolyású ~ depresszióval, lázzal járhat. A vírus a szaruhártyasejtekben hámkárosodást idézhet elő, ezt nevezik "kék szem jelenségnek." Ez az állapot néha a betegség elleni védőoltás következménye is lehet; ált. spontán elmúlik, nagy ritkán azonban állandósulhat is. A kékszeműség gyógyszeres kezeléssel nem befolyásolható.
A ~ inkább a kölyök-, mint az idősebb állatok betegsége. A két hónaposnál fiatalabb ebek ált. csak akkor kaphatják meg, ha anyjuk tejéből hiányzik a betegség elleni immunanyag, azaz a szukának sohasem volt ~a.
A betegség ellen ma már hatásos » védőoltással rendelkezünk; az idejében felismert betegség szérumos oltással esetleg gyógyítható, de a legtöbb esetben erre nemigen kerülhet sor.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

LanguagesNoviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť