Szopornyica.

Full text search

Szopornyica.
Elterjedt vírusos betegség, amelyre különösen a 3-6 hónapos, rosszul táplált, orsóférges, legyengült állatok fogékonyak. A szokásosnál érzékenyebbek a ~s fertőződésre a vizslafélék, az ölebek, a német juhászkutyák, valamint a különböző fajták betenyésztett egyedei. A szabadban, kertben tartott ebek közül a ~ viszonylag kevés áldozatot szed. Minél idősebb a kutya, annál kisebb a valószínűsége, hogy megkapja a betegséget. Nagyon erős járvány idején azonban még a tízévesnél idősebb kutyák is megbetegedhetnek.
Az átvészelt betegség kihatásaitól nagyon sok kutya szenved egész életében. Az úgynevezett ~s fogazat (sárgásbarnára elszíneződött fogak), az izomsorvadás, a gyomor- és bélhurut, a végtagok v. az állkapocs remegése mind olyan jelenség, amely az átvészelt ~ból maradhat vissza. A fertőzés kutyáról kutyára közvetlenül terjed, de az ember is hurcolhatja a vírust anélkül, hogy ő maga megbetegedne. Mivel a ~ vírusa a beteg állat nyálából és vizeletéből választódik ki, ha az egészséges eb ezeket megszagolja v. megnyalja, megbetegszik.
A ~nak kiütéses, hurutos és idegrendszeri változatát ismerjük. Ezek önálló betegségként is előfordulhatnak, de az is megtörténhet, hogy az állat a betegség ideje alatt átesik valamennyi változaton.
A ~ lappangási ideje 4-8 nap. Ált. 40 °C-on felüli lázzal kezdődik, az állat étvágya csökken, kedvetlen, levert lesz, nem játszik, nem futkározik, hány, ürüléke pépes. Egy-két napon belül a hasán és a combjainak belső felületén piros foltok keletkeznek, amelyeken gennyes hólyagok alakulnak ki. Ez a szakasz rövid ideig tart; egy-két nap múlva a kutya látszatra újra egészséges, élénk, a tulajdonos azt hiszi, hogy az állat rendbe jött. Sajnos 3-8 nap után újra belázasodik, és ez jelzi, hogy a betegség második szakaszába került. Ez az ún. hurutos változat, amelyet elsősorban szem- és orrfolyásos tünetek kísérnek, amelyekhez mandulagyulladás, nyelési nehézségek, torokgyulladás, köhögés csatlakozik; gyomor- és bélgyulladás, ill. tüdőgyulladás is kialakulhat.
A betegség utolsó szakasza az idegrendszeri, amely a kór legsúlyosabb formája. Ez gyakran halállal végződik, de ha az állat megmarad, akkor is egész életén át viselheti a betegség utóhatásait (süketség, vakság, izomremegés, a hátulsó rész bénulása stb.). A ~ ellen kizárólag sorozatos vakcinás » védőoltásokkal lehet védekezni. Az első oltás ideális időpontja a 3 hónapos kor; de a védettség csak akkor lesz teljes, ha ezt az oltást 6, 9, majd 12 hónapos korban megismételtetjük, majd legalább évenként egyszer újraoltatjuk a kutyát.
A ~ban már megbetegedett állatot idejében adott szérumoltásokkal és a betegség jellegének megfelelő gyógyszerekkel kezelhetjük.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

LanguagesNoviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť