strófaismétlő ballada

Full text search

strófaismétlő ballada: 1. Az esemény elmondásához egy-két szóval vagy kifejezéssel módosított versszakokat használ. Strófaismétlés a leggyakoribb, ha hasonló eseményben több szereplő jelenik meg, valamint a kérdésekre adott ismétlő (esetleg túlzó) válaszoknál. Közismert strófaismétlő ballada A megölt legény balladája, amely kétféle strófaismétlő módot alkalmaz. Az expozíció után a holtan talált legény költögetésénél jelenik meg az egyik strófaismétlő szerkezet:
Odament az anyja (apja, bátyja, húga, végül maga a kedvese)
Költi de nem hallja (utoljára meghallja)
Kelj föl, kelj föl édes fiam (bátyám, kedvesem)
Gyere vélem haza.
A szereplő személyek számától függően, de legalább kétszer ismétlődik ez a versszak. A végül megszólaló halott kérdéseire adott válasz a ballada másik strófaismétlési mójda:
– Meghúzatod-e majd
A hármas harangot?
– Meghúzatom babám,
Mind a tizenhatot.
Hasonlóképpen ismétlődhet nagyobb egység, több versszakon át tartó eseményközlés is. Jellegzetes strófaismétlő ballada a szeretet próbája, a Kétféle menyasszony, a házasuló királyfi, a megétetett János, a gyáva szerető balladája. Ha az ismétlés elveszíti eseményhordozó szerepét, refrénné válik ( refrénes ballada). A kettő közti átmeneti forma is megtalálható pl. a Rossz feleség balladában. Kisebb-nagyobb mértékben azonban legtöbb ballada él ezzel a poetikai eszközzel és nyomatékosító, feszültségkeltő, hézagpótló szerepet tölt be. – 2. A strófaismétlés mint általános poetikai eszköz mind a daloknál, mind a balladáknál és más verses költészeti ágban megtalálható. A párosító pl. hosszú órákon át egy vagy két versszakból álló dalt ismétel különböző nevekkel. Moldvában ismert az az előadási mód, amely szerint a dal (vagy ballada) minden egyes sorát egymás után kétszer (néha még többször) eléneklik. Ennek az ismétlő-szerkezetnek a dallamsorok összeállításában van funkciója.
Kriza Ildikó

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

LanguagesNoviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť