KORONDI MIKLÓS

Full text search

KORONDI MIKLÓS
KORONDI MIKLÓS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Nemzetünk nagyjai közül most a legendás futóhármast és edzőjét mutatom be, példát állítva az utókor számára.
Az amerikai The Sunday Times összeállított egy kiadványt a XX. század ezer leghíresebb emberéről. Ebben kilenc magyar név szerepel, bárhol is élt, él a világban, köztük a legendás futóedző Iglói Mihály, azaz “Náczi bácsi”.
Az 1936-os berlini olimpiáról több magyar bajnoki címmel tért haza, majd 1951-1955 között a Budapesti Honvéd edzőjeként vonult be az atlétika történetébe. Ebben a korszakban futói 21 világ- és 25 Európa-rekordot állítottak fel. Radikálisan átalakította a közép- és hosszútávfutás módszertanát, amelynek segítségével 49 világcsúcsot és 35 európai csúcsot értek el. A Rákosi-korszak legfélelmetesebb éveiben összegyúrta Magyarország legendás futóhármasát Iharos Sándor, Rózsavölgyi István és Tábori László atléták személyében.
Iharos Sándor ezekben az években 14 világcsúcsot állított fel közép- és hosszú távon, és 31 bajnoki címet nyert. A szakemberek szerint minden idők legnagyobb közép- és hosszútávfutója volt, akinek az egyszemélyes eredményeit még azóta sem szárnyalta túl senki. Az 1956-os melbourne-i olimpiára magánéleti okokra hivatkozva nem ment el. Hogy a forradalom miatt vagy más miatt, ezt már nem tudjuk meg. Ez nagy törés volt a magyar atlétika számára, és a saját pályafutásában is nyomot hagyott.
Náczi bácsi a forradalom hírére és az oroszok bevonulása miatt nem tért haza a melbourne-i olimpiáról. Azt mondta, hogy ő még egyszer nem akar orosz hadifogságba kerülni.
Iharos Sándor 1960-ban még részt vett a római olimpián, ahol 5000 méteren tizedik, 10 ezer méteren tizenegyedik lett. Utána több évig edzőként nevelte a fiatal atlétákat, majd a magánszférában helyezkedett el, 1996-ban elhunyt. Az atlétikapályán emlékmű hirdeti nagyságát az utókor számára.
Iglói Mihály edző másik eredményes tanítványa, Rózsavölgyi István 7 világcsúcsot, 8 Európa-csúcsot és 19 magyar csúcsot futott közép- és hosszú távon. A római olimpián 1500 méteren a harmadik lett. Ő itthon élt Tatán, sajnos ez év januárjában elhunyt.
A triumvirátus harmadik tagja Tábori László, aki 3 világcsúcsot állított fel, egyéni világcsúcsát 1955. szeptember 6-án Oslóban futotta, amikor beállította Iharos öthetes 1500 méteres eredményét. A melbourne-i olimpián 1500 méteren negyedik, 5000 méteren hatodik helyezést ért el. A nyári játékokról ő sem tért haza. A mai napig Kaliforniában él, sportklubot vezet, tanítványai a világ élmezőnyébe kerültek.
Náczi bácsi az USA után 1970-ben Görögországba költözött, ahol hazatértéig edzősködött. 1993-ban tért vissza Magyarországra. 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki. Egy évvel később, ’89 évesen hunyt el. A világ atlétái körében neve fogalommá vált.
És hogy a korszakot a sportolók ellátása szempontjából érzékeltessem, nem voltak minőségi felszerelések, csak sima melegítő, azaz mackó meg tornacipő. Később külföldről fokozatosan beszerezték a felszereléseket, és ellátták vele klubtársaikat is. Mivel a Honvéd sportklub tagjai voltak, így a hadseregbajnokságokon mindig többet és többet kellett teljesíteniük. Ennek köszönhetően, kiegészülve Mikessel, 1954. július 14-én Budapesten egy 4x1500-as váltóban világcsúcsot döntöttek, így meghívták őket a közeli cukrászdába dobostortát enni. Ez volt a híres “dobostortáért futottunk világcsúcsot” esemény. Versenyeik alkalmával a Népstadion lelátója mindig tele volt, igaz, nem volt tévé, de volt miért kimenni a pályára.
Tisztelt Képviselőtársaim! A kommunista diktatúra idején is voltak hazánkban olyan hazafiak, akik akkor is hírül vitték a világban jó hírünket. A hit, kitartás, akarat, elszántság és a cél mindig meghozta az eredményeket. Idén októberben rendezik meg a “Futólegendák a debreceni nagyerdőben” sportrendezvényt, amelyre számos hazai és külföldi atlétalegendát várnak. Kérem, kísérjék figyelemmel és támogassák a rendezvényt.
Adjon ez a megemlékezés lelki erőt sportolóinknak és az olimpián részt vevő versenyzőinknek egyaránt. Legyünk büszkék nagyjainkra, és ne felejtsük őket!
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

LanguagesNoviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť