Insula István.

Full text search

Insula István.
A két püspök méltó utódja volt De Insula István, ki egyszerű ágostonrendi szerzetesből lett nyitrai püspökké. István befolyásáról és ama becsülésről, melylyel iránta a király viseltetett, tanúságot tesz az Anjou-kor diplomácziai történelmére vonatkozó oklevelek sokasága.
István püspök egyenlő mértékben birta VI. Incze pápa és Nagy Lajos bizalmát. Ez lehet magyarázata annak, hogy a pápa minden kérelmét, melyet Lajos királyhoz intézett, részint megelőzőleg, részint egyidejüleg István pártfogásába ajánlotta. Igy 1355-ben őt kéri, hogy gondoskodjék fegyveresekről a római egyház részére. Mikor pedig a franczia királyfiak követei Magyarországba értek (1359. márczius) ismét őt kéri fel, hogy a követek jó fogadtatását a királynál kieszközölni egyekezzék. 1360-ban arra kéri a pápa a püspököt, hogy hasson a királyra a Bolognának adandó segély ügyében. Hasonló kérelemmel fordult hozzá 1364-ben és pedig ismételten, V. Orbán pápa is.
1366-ban érte el István püspök legnagyobb diplomácziai sikereit, a mint arról V. Orbán pápának Lajos királyhoz intézett levelei tanúskodnak. Tudjuk, hogy ez idő tájban a római kúria a latin és görög egyházak egyesítésén fáradozott. A terv igen tetszett a vallásos magyar királynak is s azt a maga részéről minden módon elősegíteni iparkodott. János görög császárt a török veszély tette hajlandóvá az egyesülésre. Követet küldött tehát Rómába, hogy a pápától segélyt eszközöljön ki s hogy, ha a pápa úgy kivánná, az unióról is tanácskozzék. A keresztény fejedelmek követei között, kik ezen alkalomból Rómába érkeztek, a magyar király követe, István nyitrai püspök vált ki úgy eszélyessége, mint bölcs mérséklete és tapintata által. Rövidesen úgy fordúlt tehát a dolog, hogy a világtörténelmi jelentőségü kérdés tárgyalását a nyitrai püspökre bízták. István meg is felelt a bizalomnak. Ismételten és ismételten bocsátkozott tárgyalásokba 565Maginkairossal, János császár követével s midőn 1366. julius hevában viszszatért ura és küldője udvarába, nyugodt lélekkel mondhatta, hogy az unio történelmébe örök betűkkel jegyezte be nevét. Ugyanezen évben különben követségben járt a lengyel király házassági ügyében, még 1359-en Horvát- és Dalmátországban, végre, kevéssel halála előtt, 1369-ben, ismét Rómában, V. Orbán pápánál. A három kiváló diplomata, ki egymást követte a nyitrai püspöki széken, bizonyos dicsfénynyel övezte a nyitrai püspököket. Közvetlen utódjuk László püspök, mint Dalmát- és Horvátországok királyi biztosa működött.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir