Vasvári Vid.

Full text search

564Vasvári Vid.
Az ország diplomatái között kivált Vasvári Vid püspök és főispán játszott első rangú szerepet. Már 1334-ben járt követségben Róbert szicziliai királynál, 1344-ben pedig, mint a kir. levéltár őre (comes capellae) és titkos kanczellár szerepelt. Mikor Nagy Lajos uralkodásának első éveiben a nápolyi bonyodalom kezdődött, a bölcs király Videt szemelte ki követéül. Erre nemcsak Vidnek kiváló diplomácziai képzettsége, hanem azon körülmény is behatással volt, hogy Vid testvére, Péter főesperes, a szicziliai udvar káplánja volt s így ezen részről bátyja részére informácziókkal szolgálhatott. 1344-ben ment Vid, az országbíró, a liptai és hevesi főispán, az esztergomi, császmai és budai prépostok kíséretében, VI. Kelemen pápához Avignonba, hogy Endre koronázását kieszközölje.
Vidnek azonban sok ellensége volt s ezek iparkodtak őt a király előtt befeketíteni. Arról vádolták, hogy Endre érdekeit mellőzve, csak saját érdekeit tatotta szem előtt. Vid püspök a rágalmazókkal szemben a pápához fordult elégtételért. VI. Kelemen pedig 1345-ben meleg hangu levelet intézett Lajos királyhoz és Erzsébet királynéhoz, a melyben a vádakat alaptalanoknak mondja s Vidről, mint a király követéről, a legnagyobb elismeréssel nyilatkozik.
A velenczei köztársasággal 1348. aug. 5-én kötött nyolcz éves fegyverszünet Vid püspök utódjának Miklós választott püspöknek és János csongrádi főispánnak diplomacziai ügyességét dicséri. Hogy a püspök működésével Lajos király is megvolt elégedve, azt eléggé bizonyítja az a körülmény, hogy Miklós már 1349. elején Kelemen pápánál járt követségben, György hevesújvári főispán társaságában.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir