Mármaros-Szigetben, sept. 11-én.

Full text search

Mármaros-Szigetben, sept. 11-én.
Most egész megyénk a katonai összeirással van elfoglalva; a volt nemesség eléggé nyugott s resginatióval veti alá magát a nem változtatható sorsnak, s ha itt-ott kifakadások történtek is, a megyeileg tett szigorú rendeletek után a békét körünkben biztosítva lenni hiszszük; mire szinte jó hatással leend megyénk lakosai között befolyással biró királyi biztos, Mihály Gábornak erélyes közremunkálása is.
A bujtogatók szemmel tartására járásonkint biztosok neveztettek ki, kinek kötelessége a járásokban történtekre felügyelni, mi azonban legtöbbet bizunk lelkészeink átalános jó hazafiúságában, minek közelebb is szép példáját adta a felső járási románajku papság, kiknek nevében Pap Simon és Simon István a határőrvidéki püspökhelyetteshez Naszódra felszólítást bocsátottak, mellyben kijelentvén magyar érzelmét e vidéki román népségnek, felhíják az ottaniakat is, a magyarok és ministerium iránti bizodalomra, s egyszersmind kinyilatkoztatták, hogy zavar esetében daczára annak, hogy az idevaló románajkú népség nagy részben nemes levén, az ujabb institutiók által kedvezést nem nyert, e vidéki népségre nemcsak nem számolhatnak, sőt ezekben a legerősebb elleneikre fognak találni. Sok illy példát uraim! s akkor a reactio fulánkjától nincs mit félni.
A cholera sebes léptekkel közeledik megyénkhez, a keleti részen Beszterczén, éjszak felé Gallicziában Bulekován erős mértékben dühöng, különösen az utóbb említett helyen járt lakosaink azt állítják, hogy két óra alatt semmivé lesz a beteg. Első alispánunk ezen hírre, hogy a valóságról tudomást szerezhessen, egyik főorvosunkat, Verchovinára fel is rendelte.
Szőllősi B.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir