Sátor-Alja-Újhely, sept. 3-kán.

Full text search

Sátor-Alja-Újhely, sept. 3-kán.
Éjszaki megyénk éjszakibb keblű honfiai közől írom soraimat, mit legelől említeni szükségesnek vélek azért, hogy a terjedt megye kisebb részben magyar ajkú s lelkű polgárai, hazafiuság tekintetében, nagyon is hideg színezetben ne tünjenek föl. Folyó hó 3-án országgyülésről hazatért főispánunk elnöklete alatt bizottmányi gyülés, s ennek fő tárgya az ujonczállítás és önkényteseink Szolnokra minél előbb történendő leszállítása. Némellyek előadák, miként fogadtattak a bodrogközi helységekben mint toborzók, hol voltak helységek – mind magyarok – mellyek lakosai, kifakadásokkal támadák meg az egyéneket, kik a toborzókat tüzhelyökhöz vendégekűl hivák meg; mások beszélék, miként üdvözöltettek a felsővidéki szláv atyafiaktól kövekkel, s más illynemű fontos kifejezéseivel a kebelhevületnek. Hogy 13,000 főnyi nemzetőrségből alig 600 embernyi önkénytes vállalkozik, ennek okát némellyek a tisztviselők hanyagságának, mások a fegyvertelen- s gyakorlatlanságnak tulajdonítják. Hogy ezt némellyek a felföldi tótok lázadásátóli félelemnek, vagy egymás közt suttogva, a hierarchia kifolyásának tulajdonítják, felesleges említenem.
Elég legyen annyit mondanunk, hogy e hidegség többeknél azon balhiedelemnek eredménye, hogy ők a király ellen bujtogattatnak, mig legtöbbeknél a katonaélet elleni ellenszenv. Többen hosszunak állíták az egy évi katonáskodást s három hónapra reducálandók azt, más, ugyanannyi számu önkénytesekkel kivánák magukat fölváltatni, hozzá tevén, hogy a visszatért önkénytesek jutalmúl adómentesek is legyenek, terheiket a honn maradtak viselvén. – Alig szükség mondanom, hogy ez indítványok megbuktak, s némelly embernek azon magáncsodálkozása maradt fenn, hogy miként eshetik az, hogy martius 15-dike előtt az absolut kormány akaratára 400 ember két hét alatt fegyverben állott, s most hazánk megmentésére, alig merészel 600 ember, életéből egyegy évet föláldozni!? ... Megállapíttatott még, hogy a megye pecsétével megerősített okiratok küldessenek szét helységek szerte, nagyobb bizonyságúl, hogy az önkénytesek csak egy évig és nem tovább tartoznak katonáskodni, s hogy netalán szükséget szenvedő családuk naponként 20 p. krt. nyer.
Indítványoztatott, hogy aláirás útján, a netalán bénán haza jövendők részére kamatozandó összeg szedessék be; az inditványozó maga 50 pftot ajánlott, szava azonban eredmény nélkül hangzott el. – Végűl többen vitaták, hogy tisztviselőknek elmenni hivatalvesztés nélkül szabad ne legyen, azonban e nyomorú indítvány oda módosíttatott, hogy elmenvén, a távozók helyett nyomban ujak választattak, visszajöttök esetére a helyettesek lemondani köteleztetvén.
Tóth Ferencz.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir