ISMÉT EGY SZÓ MÉSZÁROS LÁZÁRHOZ!

Full text search

ISMÉT EGY SZÓ MÉSZÁROS LÁZÁRHOZ!
Hiteles kutfőkből tudjuk, hogy a ministeri tanács, minden türelméből kivetköztetve, gr. Ráday által, határozott parancsot küldött Mészárosnak: hogy annak vételével „Sz.-Tamást tüstént megtámadni, szoros kötelességének ismerje.“
Mi kételkedünk, hogy e parancsnak is sikere lesz. Mészáros minister ur, nagy hősiesen, bele burkozandik a papiros készületek schlendriánjába, az Ó-Becséről megugratott Ederrel nagy hosszasan tanácskozni fog, és – lesz belőle kóficz, a mint ő mondani szokta.
Mi a hadügyministert becsületes embernek hiszszük: Ember 30 esztendős multjából nem képes annyira kivetkőzni, hogy a sárga-fekete máz nagy vastagon ne lássék rajta.
De, annyi bizonyos: hogy sem Jellachichnak pártütése, sem a világ minden Rajacsicsa, sem maga az árulásnak superlativuma – a bécsi camarilla – nem ártott, s nem árt annyit Magyarországnak, mint Mészáros Lázár ur tevékenytelensége és zopfos schlendriánja.
Pedig ő mindig dolgozik; csakhogy soha sem azt, és soha sem úgy, a mint kellene.
Ezen schlendrian mellett azután a dolgok annyira mennek, hogy már a mult napokban egyszer ütközni akart, s utósó perczben vette észre, hogy nincs hidja, mellyen a csatornán átkeljen. Akkor, nyakra-főre, összekergettek egy pár száz ácsot, s mikor ezek együtt voltak: ekkor veszik észre, hogy – nincs fa, a miből hidat verjenek.
És igy most Jellacsich nyomúl előre; Mészáros hadügy-minister úr pedig elég seregeinket – télben, harmadába veszni hagyja a hidegen, és sem nem ütközik, sem Jellacsich útjába nem küld, hanem, e helyett, ha egy vagy más derék tisztnek alkalmazásáról van szó, kezébe veszi a schematismust, s nagy scrupulose vizsgálgatja, nincsen-e valaki, a ki amannál két nappal régibb tiszt.
Igy vész el aztán a haza!
Hanem ez tovább igy nem maradhat. Vagy tegyen hadügy-minister ur valamit; vagy mondja meg, hogy nem tud tenni: de a kipótolhatlan idő vesztegetésével a hazát ne veszítse el.
Nekünk ugy látszik, hogy a képviselőház ollyan, mint egy villámmal terhelt felhő. Vigyázzon magára minden ember! mert, istenünkre mondjuk, a fergeteg lezúg, – erősebben, mint gondolnátok.
A hazát veszni nem hagyjuk, senki kedveért, semmi áron.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi