Jellacsich mozgalmai.

Full text search

Jellacsich mozgalmai.
Zala-Egerszegről sept. 18-ról kelt hivatalos tudósítás szerint, Jellacsich tábora a Muraközbe betörvén, egy része Lendvának, a másik Letenyének vette útját; most Kanizsán állítólag 18,000-rel táboroz, Kiskomáromban pedig 7000-rel. Magyar táborunk Keszthelyen és vidékén készen áll, a zalai lakosok, a felkeléssel foglalkoznak, úgy mindazonáltal, nehogy határaik védetlenűl maradjanak. Jellacsich Zala megyéhez és a tisztviselőkhez rendeleteket bocsátott. Jellacsich ezen összeszedett-vedett csoportjának, melly ugyan fel fegyverezve vagyon, Horvátországbani sept. 13-ig szólló úti rendje kézhez kerülvén, ebből látszik, hogy 24,837 embere van, de Barcsnál is átjött mintegy 10,669. A sereg zsarol, a merre megyen, kenyeret, marhát, babot, dohányt, burgonyát, előfogatokat, fát stb; ha nem adatik dulással fenyeget, a kiszolgáltattak iránt nyugtatványokat ad. Azonkivül emberei kukoriczát, szőlőt raboltak, pinczéket vertek fel. Azon helységek lakosainak, kiket már kipusztított, vigasztalására, és felvilgáosítására, úgy az eddigi állandóságbani megmaradására a másod alispán küldetett ki. Bíztos kútfőből tudjuk, hogy Jellacsich katonáinak még eddig zsoldot nem adott, csak a zsarolásokkal táplálja olly biztatással azonban, hogy visszatértökkor a mit rabolhatnak tulajdonuk. – Fel, fel, zalai, somogyi, baranyai, tolnai, fejéri nép, ne hagyjátok vagyonotokat a rablóknak martalékul, védjétek magatokat! innen a kormány küld sereget sereg után védelmetökre. De védjétek ti is magatokat, kisebb nagyobb csapatokban háborítsátok, fogyaszszátok az ellenséget. Ha nem véditek magatokat, kirabol mindenetekből: ha véditek: éhen vész el; s el kell vesznie mind egy szálig.
A kinek szivében becsületes vér foly, ne várjon megbizást; gyüjtse lelkesítse a népet; s ártson az ellenségnek, a hogy lehet. A népet, ha tömegben felkél, legyőzni lehetetlen.
Azonban, ne gondolja a nép, hogy a tömegestuli fölkelésnek az volna czélja, hogy hadi sorba álljon az ellenség elibe. A nép-fölkelésnek rendeltetése az, hogy segitse a tábornak vitézlő népeit, semmivé tenni az ellenséget.
Erre a népnek, melly tömegben fölkél, ezer mód, ezer eszköz van kezében.
A népfölkelésnek feladata következő:
Oldalról és hátulról fenyegetése az ellenségnek.
Előle a marháknak és lovaknak elhajtása.
Elásása az eleségnek.
Az utaknak elrontása.
A falvaknak torlaszokkal ellátása vagy elsánczolása.
Egyes ellenséges futárok, ordonánczok és patrouillok elfogása.
A nyilt téreknek, hol az ellenség könnyen előre nyomultana, árkokkal keresztülmétszése.
Megtagadása vagy lehetlenné tétele a fuvaroknak az ellenség használatára.
A hidaknak, mellyeken keresztül kell jőnie, szétrombolása.
Az ellenség eleségének elfoglalása.
Ha az ellenség előrehalad, akkor a nép, háta mögött minden 324hidat, útat elrontson, hátráló vonalaiban nagy tömegekben gyülekezve közlekedéseit veszélyesítse.
A Dráva szomszédságában levő megyékben a nép nagy tömegben összegyülekezve, rontson be Horvátországba, igyekezzék részünkre a horvátok közt rokonszenvet, és Jellacsich ellen felkelést előidézni.
A Bakonyság körüli nép vegye be magát a Bakonyba nagy tömegekben, s onnét igyekezzék az ellenséget nyugtalanítani, éjjel nappal zaklatni, és neki minden pillanatban kárt tenni; szem előtt tartsa mindig azt, hogy a Bakonyság az ország anyagi főereje.
Ha valahol seregeink az ellenséggel összeütköznek, a nép elől, hátul, jobbról, balról, szóval: mindenfelől nagy tömegekben összegyülekezvén, igyekezzék az ellenség erejét megoszlatni, létezetét veszélyeztetni; ha megszalad, tömegestül reájok ütni és megsemmisíteni, kisebb ellenséges csapatoknak lest vetni, és őket tönkre tenni.
Főleg nagy szerepet viselhet a felkelt nép az erdőségekben, a honnét magát semmi úton módon kicsalni ne engedje.
Szóval: mindenütt és mindenkor minden alkalomban az ellenségnek kárt tenni és hadseregünk munkálatát védőrként segélni, és ez által Magyarország dicső fegyvere becsületét fentartani.
Ezekből tudja a nép, mit kell tennie. Rajta tehát, a ki nem akar feleségével, gyermekeivel, s minden vagyonával zsákmányul esni a rabló pártütőknek. Ha Somogynak, Zalának, Tolna, Baranya, Fejérnek, Veszprémnek minden kaszaforgatható embere esküt tesz magának istenre, a haza szent nevére, s a nemzet becsületére, hogy addig nem nyugszik, mig mindenik legalább egy rabló horvátot poklokra nem küld; két hét alatt hirmondó sem marad a pártütőkből.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi