Katonai oktatást az ifju nemzedéknek!

Full text search

Katonai oktatást az ifju nemzedéknek!
II. Minden mélyebben gondolkozó fő előtt tisztában állván, hogy új eszméket, új szellemet csak egy a régit még meg nem szokott ifjú nemzedékben s annak minél gyöngébb éveiben lehet legsikeresben meggyökereztetni s átalánosságra emelni; hogy a magyar nemzetben a katonai szellem, mellytől áthatva őseink annyi századok viszontagságaiban a hont föl birták tartani, újabb s minél hatékonyabb életre keltessék; szükségesnek vélném, hogy Magyarország 6–19 éves finemzedéke már e korszakban részint a katonai gyakorlatokba, részint a hadtudományok elemeibe annyira bevezettessék, hogy szükség esetében a 19 évesek mint használható közvitézek s egy részben mint csakhamar alkalmazható segédtisztek léphessenek a csatatérre, s e végre rögtön következő rendelkezések volnának teendők:
1-ször: Tétessék Magyarország minden vallásfelekezetű néptanítóinjak kötelességökké, hogy az iskoláikba járó s járni köteles figyermekeket, a fegyvergyakorlatokban s katonai mozgásokban, az eléjök zsinórmértékűl szabandó oktatási kézikönyv szerint naponként legalább egy óráig oktassák, a felügyelés felelet terhe alatt a községi előjáróságra bizatván. Ez az alföld egész vidékein a népnek, melly a fegyverforgatásbani járatlanságát keserves panaszok közt kénytelen megvallani, csaknem átalános óhajtása, mi némelly lelkesebb s a hon ügyét buzgón fölkaroló községekben már életbe léptetni is terveztetik. Czélirányos volna e rendelkezés már csak annyiban is, mennyiben eddig iskoláinkban a testi erő és ügyesség nemcsak hogy ki nem fejtetett, hanem inkább még fejlődése is gátoltatott; minek a lelki erőkre kártékony visszahatását a mindennapi tapasztalás elég szomorúan igazolja.
2-szor. Az iskolába többé nem járó, s járni nem köteles 12–19 éves ifjuság a nagyobb községekben a nemzetőrség betanítására rendelt oktatók által, hol illyenek nem volnának, a községi pénztárból fizetendő s elég képességgel biró kiszolgált katona, vagy szükség esetében betanult nemzetőr által, ha többször nem, legalább vasárnaponként s innepeken 2–3 óráig a fegyverforgatásban és fordulatokban, szinte a községi előjárók felügyelete alatt gyakoroltatni köteleztessék. Mennyi henyeségre s romlásra hajló fiúnak lehetne igy, becsületérzése felköltése által, nemesebb irányt adni!
3-or. Állíttassék minden 3–400,000 lelket számláló vidéken, a népesebb városokban, egyegy katonai növelde, mellyekbe az illető vidék nagyobb községeinek, illetőleg együtt több helységeknek, bizonyos lélekszám után joguk legyen kebelökből egyegy növendéket – természetesen kevesbbé vagyonos sorsút és dicséretes erkölcsűt – kinevezni, kik ott a haza költségén minden oktatást ingyen nyerjenek, s magokat a hadi pályán szolgálni tiz évre kötelezzék. Igy tekintheti ez intézeteket, mellyekre csakugyan adózni fog, a nép kedves sajátjának, s csak igy emelkedhetik fel a hadtudományok mai állásában a porból – honnan régente is hazánk egy Hunyady Jánost nyert vezérűl – a katonai lángész. És végre mindez intézkedések koronájaként.
4-er. Nyittassék meg minél hamarább az ország szivében, Pesten, a nemzeti főhadiskola, mellyben a vidéki hadiskolákban magokat tudományban és jellemben kitüntetett ifjak, a hadiskolai felügyelők és tanárok ajánlására, bizonyos meghatározott számban a haza költségén szinte ingyen nyerjenek minden oktatást, szabadon hagyatván minden vagyonosabb ifjúnak a saját költségén tanulás.
Igy reményleném kivihetőnek, hogy csak néhány év mulva is Magyarország, mintegy varázstoppantásra, olly szellemű hadsereget legyen képes előteremteni, melly elég elszánt, s a mellett erős is legyen bármi vészszel szembeszállni, s azt leküzdeni. És legyen erős hitünk, hogy valamint Árpád, e hon alkotója, az akkori magyar nemzet honát, a jogegyenlőség és közfegyverviselés alapján, értvén ezt a nemzet tagjaira, a később úgynevezett nemességre, egy ezredévre megalapította: úgy törvényhozásunk az újjászületett nemzet életét, melly a legszélesb alapra fektetett jogegyenlőséget csekély kivétellel már birja, az átalános honvédrendszer czélszerű életbeléptetésével egy új, s hiszem dicsőbb ezredévre biztosíthatja.
Szabó Károly.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi