A külföldi tőke

Full text search

A külföldi tőke
A monopólium felszámolására rendhagyó módon került sor 1986-ban, gyakorlatilag felülről kezdeményezve, szinte állami parancsra. A kormány az egyetlen, monopol biztosító állományainak és szervezetének megosztásával 2, állami alapítású biztosítóintézetet hozott létre (Állami Biztosító és Hungária Biztosító), ugyanakkor megteremtette a további biztosítóintézetek alapításának jogszabályi lehetőségeit is. Erre nem kellett sokáig várni, hiszen a monopólium felszámolását követő 4 esztendőben 11 biztosítótársaság alakult, és ezen idő alatt megtörtént a 2 állami biztosítóintézet részvénytársasággá való átalakítása is.
A külföldiek befektetéseit preferáló jogi környezet, és az egyre szélesedő piac természetesen rögtön felkeltette a nyugati tőke érdeklődését is, amely jó ütemben és igen dinamikusan vette birtokba a megújuló magyar biztosítás intézményrendszerét, 4 év alatt számottevő tulajdonosi többséget is szerezve.
A külföldiek közül először a kölni COLONIA jelent meg, megvásárolva az ATLASZ Utazási Biztosító Rt. részvényeinek egy részét. Ezután a GENERALI – Európa második legnagyobb biztosítási konszernje – jelent meg a hazai piacon közös vállalkozást alapítva az Állami Biztosítóval (ÁB-Generali Budapest Rt.).
A WIENER ALLIANZ már úgy alapított biztosítót Magyarországon (Providencia Rt.), hogy a részvények többségét is megszerezte. A müncheni ALLIANZ – a kontinens legnagyobb biztosítási birodalma – pedig a már működő Hungária Biztosító Rt. részvényeinek többségét szerezte meg.
A német COLONIA, a francia GAN, a holland NATIONALE NEDERLANDEN viszont már 100%-ig külföldi tulajdonban lévő biztosítótársasággal kezdte meg üzleti tevékenységét hazánkban. Ezzel egy időben megjelent az amerikai és az olasz tőke is Magyarországon, a biztosítási piacon. A jelenleg működő 11 biztosítótársaság közül már csak egyetlen olyan akad, amelyben nincs külföldi tőkeérdekeltség. Ez az Állami Biztosító, de a külföldi többségű privatizáció már itt is folyamatban van.
Tehát a „tizenegyek” közül 4 teljesen külföldi, további 4 pedig többségi külföldi tulajdonban van.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi