Kialakulása

Full text search

Kialakulása
Az I. világháborút követő viszonylagos gazdasági fellendülés megfelelő környezetet teremtett a kiegyezés korában már saját lábára állott magyar biztosításnak. Az új piac felkellette a külföldi tőke érdeklődését is, s Magyarországon hamarosan megjelentek a Generali, Fonciére, Gresham, Anker társaságok önálló cégei, fiókintézetei. A 20-as években az országban már 70 biztosítótársaság működött, s bár a gazdasági világválság alaposan megritkította a soraikat, a II. világháború kitörésekor még mindig 40 társaság tevékenykedett aktívan.
A háború után a német tőke magyarországi érdekeltségeit – jóvátételként – a Szovjetunió kapta meg, a győztes azonban nem nagyon tudott mit kezdeni e háborús pusztítások során állományuk és vagyonuk zömét elvesztett biztosítótársaságok részvénypakettjével.
Az államosítást követően kettős monopólium alakult ki és konzerválódott a magyar biztosításban. A biztosítási tevékenység állami monopóliummá vált, s az állam egyetlen biztosítóintézeten – az 1949-ben alapított Állami Biztosítón – keresztül gyakorolta kizárólagosságát.
Ez a modell megfosztotta a biztosítást vállalkozási jellegétől, ellátási kötelezettséget jelentett az állampolgárok és a gazdálkodók felé, ugyanakkor számtalan csatornán kapcsolódott az állami költségvetéshez. A magyar gazdaságban folyamatosan végrehajtott reformok, a vállalkozások fokozatos térhódítása, a piacgazdálkodás csíráinak megjelenése, valamint a lakossági igények erőteljes differenciálódása a 80-as évekre szétfeszítette a monopólium kereteit.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi