DR. GARAY ISTVÁN

Full text search

DR. GARAY ISTVÁN
DR. GARAY ISTVÁN, a szociális és egészségügyi bizottság előadója: Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! A szociális és egészségügyi bizottság megtárgyalta a T/233. számú, a magánszemélyek jövedelemadójáról szóló törvénymódosításhoz benyújtott 50, az ügykörébe tartozó módosító indítványt. A részletes vita folyamán a beterjesztőknek lehetőségük lesz érvelni javaslataik mellett, így csak néhány konkrét pontra, illetve általános, közös vonásra térek ki.
A bizottságot döntően szociális szempontok vezérelték, de érthető módon a módosító javaslatok költségvetési vonzatait is figyelembe kellett venni.
Így nem támogattuk az ajánlás 12. pontjában Juhász Gábor javaslatát, annak mintegy 6-7 milliárdos költségvetési vonzata miatt, illetve Demeter Ervin 70. számú javaslatát és Sasvári Szilárd 71. számú módosítását a költségvetési terheket évről évre növelő, módosító hatása miatt.
Az iskolai szövetkezetek és szövetkezeti csoportok keretében szerzett jövedelem adómentességét - ez Sasvári Szilárd 53. számú javaslata volt - nem támogattuk adómegkerülés lehetősége miatt.
Ugyanakkor 15 igen szavazattal, egyhangúlag támogattuk - szakmai indokoltsága és nem túl jelentős költségvetési terhe miatt - Szigeti György 60. szám alatti javaslatát, amely a súlyosan fogyatékos magánszemélyek adókedvezményét havi 600 forintról 900 forintra emelné. Az önkéntes biztosító pénztárak és biztosító egyesületek vonatkozásában több javaslatban az előbbi formát támogatta a bizottság.
Az alapítványok, közalapítványok és közérdekű kötelezettségvállalások problémakörének tárgyalásakor általánosságban felmerült a nonprofit törvény szükségessége, míg konkrétan a 79-80-81-82. számú módosító javaslatokat, nevezetesen Csizmár Gábor, Csépe Béla, Juhász Gábor, Pusztai Erzsébet javaslatát - elnézést kérek, hogy csak az első szerzőket említem -, az ott megfogalmazott elveket, úgymint szociális, hitéleti, ifjúságvédelmi célok, a munkanélküliség enyhítését szolgáló kezdeményezések, befizetések adókedvezmény formájában való támogatását egyhangúlag javasolta a bizottság.
(9.30)
A bizottság tartózkodott azon módosító javaslatsorral kapcsolatban, amely a hivatali, illetve cégautók magáncélú használatával függtek össze, azzal a megjegyzéssel, hogy tartalmilag mindegyikben talált használható elemeket.
Még egy módosító javaslatra térek ki, nevezetesen a 86. számúra, amelyet Kis Gyula nyújtott be. Nem javasolta az üzleti biztosítások adókedvezményét. Indokolásként többek között megemlítette a mintegy 2 milliárd forintra becsülhető adóbevétel elmaradását, a biztosítási törvény hiányából is származtatható ellenőrzési nehézségeket.
Ezzel a kérdéssel kapcsolatban ellenérvként felmerült az előző, Kis Gyula-féle érveléssel szemben, hogy ezt a hosszú távú megtakarítást a világon mindenhol támogatják, tekintettel arra, hogy tőkefelhalmozás-serkentő, egyensúlyjavító konstrukció, kedvező makrogazdasági hatásai és előnyei vannak, valamint amiatt is, hogy az önkéntes biztosító pénztárak előnye az adókedvezmény mértékét illetően így is fennmarad a törvényjavaslat szerint.
A bizottság e kérdésben végül is halasztotta állásfoglalását.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť