Május hó 18., kedd

Full text search

Május hó 18., kedd
9h
Az országos vezetőséghez beosztottak referádája.
9h 30
V. Kudriczy vörgy., VIII. csoportfőnök folyó ügyeket tárgyalt az Ihnov-al.
10h
Palkovics Pál min. tanácsos a BEAC pálya állami átvétele ügyében referált az Ihnov-nak.
11h
Jillek Emil testnevelő tanár, OSK IV. ker. vez. Pécs, Mátyás király sportnapok szervezésével kapcsolatban tájékoztatta Ihnov-t. Kérte, hogy a levente napokkal lehessen megrendezni. Ihnov a tervhez beleegyezését adta. – Jillek testnevelő tanár a kerületi vezetőség nevében kérte az ünnepségeken való megjelenését Ihnov-nak. Ihnov hivatalos elfoglaltsága miatt meg nem jelenhetik. Képviseletében v. Kudriczy István vörgy., a Leventék Országos Parancsnoka jelenik meg.
12h
Mann László fhdgy. menyasszonyát mutatta be az Ihnov-nak és kérte Ihnov-t, hogy pártfogolja a házassági óvadék elengedése iránti kérelmét.
13h
Ihnov a kormányzósággal és a vallás és közoktatásügyi miniszter úr titkárságával megbeszélte, hogy a Kultuszminiszter Úr szombaton, május hó 22-én megy a Kormányzó-helyettesné Őfőméltóságához és felkéri a leventeleányok legfőbb védnökéül.
13h 30
V. Medgyesy Miklós ezredes Berlinből távbeszélőn jelentette, hogy 17-én tárgyalt dr. Schindlerrel, Oberbannführer Schmidttel. 18-án tárgyalt Axmannal. Jelentkezett a magyar követségen, a követ fogadta őt. 19-én Weimarba utazik, ahol praktikus dolgokat mutatnak be neki.
17h
Osztályvezetői értekezlet az Ifjúság Háza nagytanácstermében.
Vitéz Tárczay-Felicides Román dr. miniszteri osztályfőnök tájékoztatja az értekezletet a Svájc-Magyarország labdarúgó mérkőzésen aratott győzelemről. Országos Vezető döntését kéri, hogy a játékosoknak a győzelem alkalmából adományozni kívánja-e a Magyar Sport Érmet.
Országos Vezető csak a vezetők részére tartja szükségesnek érmek adományozását. Kálmán59 szövetségi kapitány és Kalmár Jenő edző részére I.o. érmet adományoz. Az érmeket dr. vitéz Tárczay-Felicides Román dr. miniszteri osztályfőnök nyújtsa át a pályaudvaron a kitüntetetteknek.
59 Pontosabban: Vághy Kálmán.
238Vitéz Tárczay-Felicides Román dr. miniszteri osztályfőnök 25-én Újvidékre és onnan 27-én Szabadkára készül sportértekezletre.
A fővárosi leánytorna bemutató megtartása akadályokba ütközik az új légvédelmi rendelet miatt. Elvi okokból nem volna szabad engedni, hogy bármilyen sportbemutató, légvédelmi készültségre való tekintettel elmaradjon. Erre csak akkor kerülhet sor, ha a legszigorúbb készültség lép életbe. A leánytorna bemutatót feltétlenül meg kell tartani.
Döntést kér az Ihnov helyiségeinek gondnokolására vonatkozóan.
Országos Vezető átadja dr. vitéz Tárczay-Felicides Román miniszteri osztályfőnöknek a VIII. csf. éppen most elkészült „Házirendjét”, amely szerint az Ihnov helyiségének gondnoki teendői Arató Géza testnevelési tanácsos hatáskörébe tartoznak.
Dr. vitéz Tárczay-Felicides Román dr. miniszteri osztályfőnök szerint a Sportorvosi Intézet 1944. évi költségvetési tárgyalása alkalmával vita tárgyát képezte, hogy miért van szükség sportorvosra, amikor van iskolaorvos. Speciális bajok megállapításánál szükség van sportorvosra.
Dr. Emődy István miniszteri osztálytanácsos kimutatásokat küldött Velics Lajos államtitkárnak a Sportorvosi Intézettel kapcsolatban. Csütörtökön, V.20-án Ihnov személyesen felkeresi Velics Lajos államtitkárt, hogy a Sportorvosi Intézettel kapcsolatos dolgokat megbeszélje.
A Sportorvosi Intézet részére szükséges épület bérbevételére vonatkozó tárgyalások előrehaladott állapotban vannak. Valószínűleg a Therápia szanatórium60 megvételéről illetőleg bérbevételéről lesz szó. Ezzel kapcsolatban Johann Béla államtitkár megígérte, hogy pontosan utána fog nézni a dolgoknak, mert tudomása szerint van egy kormányrendelet, amely kimondja, hogy a kórházi ágyak számát nem szabad csökkenteni.
60 Therápia Szanatórium (Therápia Polgári Szanatórium). 1929-ben alapított magángyógyintézet az Aréna (1945-től Dózsa György) út 74. sz. alatt. A háború után Városligeti Szanatórium néven működött, majd a Szeretetkórháznak adott helyet, végül a Péterfy Sándor utcai kórház és rendelőintézet tulajdonába került.
Országos Vezető utasítást ad vitéz Rosztóczy Ernő orvos-alezredesnek, hogy keresse fel Johann Béla államtitkárt és tájékoztassa őt arról, hogy a Sportorvosi Intézet milyen nagy mértékben lehet segítségére a sebesülteknek és a sérülteknek, hogy azokból újra munkaképes embereket tudjanak kiképezni.
Dr. Palkovics Pál miniszteri osztálytanácsos tájékoztatja az értekezletet az 1944-es költségvetés tárgyalásáról.
1./ E tárgyalás alkalmával megbeszélésre kerültek mindazok a költségvetési tételek, amelyek a jelenben és a jövőben felmerülhetnek a leventeleány mozgalommal kapcsolatban.
2./ A miniszter úr az egyetemi önkéntes munkaszolgálat költségeihez 200.000 P-s emelést engedélyezett.
3./ A mindennapos testneveléssel kapcsolatos költségekre vonatkozólag azt az utasítást adta, hogy ez a testnevelési alapból fedeztessék, mert ilyen nagy tételt a költségvetésbe nem tud beállítani.
4./ 30.000 P. volt biztosítva a Honvédelmi Ismeretek kiutalási költségeire. A VKM Úr a saját tanulmányi felügyelőjével óhajtja ellenőriztetni a Honvédelmi Ismeretek tanítását.
5./ A leventeleány-mozgalommal kapcsolatos költségeket a miniszter úr a költségvetésen kívül szándékozik biztosítani.
Országos Vezető megjegyzi, hogy a leventelány-mozgalom megszervezésére miniszterelnöki rendelet van, tehát az ezzel kapcsolatos status kérdéseket végre meg kell oldani. Országos Vezető csütörtökön, V.20-án felkeresi a pénzügyminiszter urat, hogy ebben az ügyben is vele személyesen beszéljen.
Vitéz Tárczay-Felicides Román dr. miniszteri osztályfőnök jelenti, hogy Szinay altábornagy lemondott az egyetemi önkéntes munkaszolgálat vezetői tisztségéről. A munkaszolgálat elnevezés az egyetemi ifjak önérzetét sérti, mert munkaszolgálat alatt a zsidó munkaszolgálatot értik. Új elnevezést kell találni, mert ezzel az elnevezéssel tényleg nem működhet eredményesen az egyetemi ifjak önkéntes munkaszolgálata, vagy hasonló.
A női egyetemi önkéntes munkaszolgálat ügyében egy értekezlet összehívása volna szükséges a további intézkedések megállapítása végett.
Vitéz Kudriczy István vezérőrnagy megemlíti, hogy az egyetemi és középiskolai ifjúság szelleme rossz irányba fejlődik. Ezzel kapcsolatban Pálossy János vk. alezredes felolvassa egy középiskolás ifjú levelét, melyet a Levente szerkesztőségéhez küldött be. Ez a levél súlyos kitételeket tartalmaz.
Pálossy János vk. alezredes bejelenti, hogy V.20-30-ig 10 napos látogatásra összesen 300 bánáti ifjú és leány érkezik Budapestre. A leányok a Diákszállóban,61 a fiúk a hárshegyi cserkészparkban lesznek elszállásolva.
61 Diákszálló vagy Diákok Háza. A Budapest VII., Hársfa u. 59/B alatt működő kollégium. A Pro Christo Evangéliumi Keresztény Diákszövetség tartotta fenn.
V.30-án Evezős Szövetség és a Kajak Szövetség csónakszentelést tart. A Margitszigetet megkerülve megkoszorúzzák a Horthy Miklós hídon lévő hősi emlékművet.
239Dr. vitéz Tárczay-Felicides Román miniszteri osztályfőnök közbevetőleg megjegyzi, hogy a RAC átveszi a Sirályt.
Pálossy János vk. alezredes továbbá bejelenti, hogy a gyors leventék vasárnap résztvettek a Kerékpár Szövetség Szt. Kristóf ünnepélyén.
Benker József ezredes a LOK részéről bejelenti, hogy Érden befejeződött egy leventelelkész kiképző tanfolyam, 110 résztvevővel. Jövő héten újabb tanfolyam kezdődik ugyancsak 110 résztvevővel. Vitéz Kudriczy István vezérőrnagy szükségesnek tartaná, hogy Gál Károly tábori főlelkész tartson előadást a valláserkölcsi nevelésről.
Országos Vezető megjegyzi, hogy a lelkészeket feltétlenül be kell kapcsolni a leventemunkába, mert a faluban csak az történik, amit a plébános akar.
Kőszeghy Olivér vk. százados tájékoztatja az értekezletet, hogy a nemzetvédelmi propaganda minisztériumban értekezlet lesz 19-én 11 órakor a szabadidő-mozgalom tárgyában.
Országos Vezető erre az értekezletre kirendeli dr. Emődy István miniszteri osztálytanácsost, Arató Géza testnevelési tanácsost és a vkf. 6 osztály részéről fel kell kérni Kádár ezredest az értekezleten való megjelenésre.
Országos Vezető felolvassa a Kolozsvári Erdélyi Kárpát Egyesület kérelmét a tordai menedékházzal kapcsolatban.
Gál Károly tábori főlelkész felolvassa Mindszenthy zalaegerszegi prépostplébános levelét, melyet a VKM Úrhoz intézett, kérve, hogy 16 leventelelkésznek fizetését 1944. január 1-ig a VKM Úr vállalja. Dr. Terbőcz Miklós miniszteri tanácsos ezt a levelet átküldte az Országos Vezetőnek.
A muraközi ügyben való állásfoglalás végett Országos Vezető V.26-ra értekezletet hív össze.
Országos Vezető korcsoportok szerinti orosz ifjúsági lapokat mutat be, amelyeket Szurmay vk. őrnagy küldött a harctérről.
Vitéz Kudriczy István vezérőrnagy az erkölcsi nevelés szempontjából fontos és évente megismétlődő leventeünnepélyek jegyzékére vonatkozólag kijelenti, hogy ezeknek az ünnepélyeknek pontos jegyzéke megtalálható a Végrehajtási Utasításban.
A leventealbum még revízióra szorul. A költségfedezet megvan rá, csak a képek csoportosítása még javításra szorul. Hiányzik a Kormányzó Úr Őfőméltósága fényképe is.
Országos Vezető érdeklődik, hogy mi van a Sportcsarnokban és sportuszodában kifüggesztendő falitáblákkal és azok felírásaival.
Schmidt József m.kir. kormányfőtanácsos megígéri, hogy ő kezébe veszi ezt az ügyet és mielőbb tájékoztatni fogja az Országos Vezetőt.
Rapaics Dezső, a Leventék Országos Szövetkezetének az elnöke bejelenti, hogy a Gazdasági Központoknak sikerült a könyvnapokra az Eskü úton helyet biztosítani a levente könyvsátor céljaira. Tekintettel arra, hogy a Központ az alatt az idő alatt az egész leventeintézményt képviselné, kéri Rapaics Dezső vezérőrnagy, hogy a H.M. VIII.csfség illetve a LOK bizonyos támogatást nyújtson a sátor felállításához. A támogatásra a LOK illetékes, a pénz kiutalását számla ellenében a LOK fogja a Központnak átutalni.
Rapaics Dezső vezérőrnagy bejelenti továbbá, hogy erdélyi körútja alkalmával úgy a leventeoktatók, mint a leventék kerékpár, valamint motorkerékpár beszerzését sürgetik.
Vitéz Kudriczy István vezérőrnagy igen fontosnak tartja a leventéknek kerékpárral való ellátását, miért is kéri vitéz Rapaics Dezső vezérőrnagyot, hogy az ügyben keresse fel őt, hogy személyes és közvetlen tárgyalásokat folytassanak.
Vitéz Rapaics Dezső vezérőrnagy bejelenti, hogy a Mezőgazdasági Közraktár rt. felkérte a Gazdasági központot, hogy 400 levente ifjút, illetve leányt bocsásson rendelkezésre borsókiválogatási munkára. A tárgyalások folynak.
Vitéz Rapaics Dezső vezérőrnagy bejelenti, hogy a leventék útján gyűjteni fogja a tiszta pamutot a MÁV részére;
hogy a közeljövőben a magyar honvédség részére újabb 15.000 pár őrcsizma kerül leszállításra,
hogy a Gazdasági értesítő lapengedélyével kapcsolatban még ezideig nem történt érdemleges intézkedés.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit