83 1945. január 8. A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Full text search

83
1945. január 8.
A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
I. Elg. az éjszaka folyamán Rákosrendező pu. irányába támadott. Támadása 200-300 m térnyereség után elakadt. 13h 30’-kor elg. a Thököly út és a Rákos patak mentén folytatta támadását a vasútvonal elérésére. Súlyos utcai harcokban a vasútvonal előtti utcáig sikerült az elg.-nek előrejutnia.
Ugyanezen időben elg. a bal szomszédnál a Rákos patak mindkét oldalán támadott. Tád.-a itt is tért nyert ÉNy irányban. A reggeli órákban az elg. Törökőr területén is támadással kísérletezett, de szd.erejű betörését elreteszeltük. Az esti órákban a harcok hevessége csökkent, és saját tád.-ok indultak a főell. v. visszavételére.
Az utóbbi időben kapott emberanyagpótlás minősége harckészség és helytállás szempontjából 80igen gyenge. Állandó felügyeletük és figyeltetésük a harccsoportpk.-okra súlyos terheket ró. A ho. régi legénysége már majdnem teljesen elveszett. Az új pótlások legénysége közül sok a szökevény. A nem hungaristák általában az elg.-hez pártolnak át, a hungaristák pedig Pestre vagy Budára szökve hagyják ott első bevetésük után az első vonalat. Itt a Nyilaskeresztes Párt védelme alatt keresnek menedéket. Így a ho.-nak juttatott több mint 1000 fő hungarista pótlásból jelenleg egy sincs az arcvonalon annak ellenére, hogy véres veszteségük nem is volt.
Ilyen körülmények között Budapest védelme a pesti hídfőben a már igen kis erejű német csapatokra és a régebbi kiképzésű, kipróbált, harcedzett, de már igen elvérzett magyar katonaságra támaszkodik. Hungaristák csak karhatalmi szolgálatokat látnak el. Ennek a katonaságnak a szellemét és hírnevét a saját magukat propagáló, majd komoly helyzetben gyáván megfutamodó hungarista önkéntesek a német szövetséges előtt elrontják. Cselekedeteikkel már nemegyszer hősiesen helytálló csapatainkat súlyos helyzetbe hozták.
A ho. harcoló csapatai elszántak a végsőkig való helytállásra, és él bennük a német felszabadító csapatokba vetett bizalom.
II. Borult, hideg idő. Utak jól járhatók.
HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály iratai, 90. doboz

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit