A szegényház.

Full text search

A szegényház.
A czukorgyáron túl van a már említett régi temető. Mellette van az ősrégi városi szegényház, a Lazaretum. Alapítási ideje ismeretlen. Állítólag már I. Mátyás idejében keletkezett s már akkor említik a nagy hársfákat, melyek közül öt ma is megvan. Az intézetet Szt. Vincze apáczái vezetik; kápolnája is van Szt. Fábián s Sebestyén tiszteletére s ezt az intézettel együtt 1747-ben benedikálták. Itt van a Kálvária is, mely mai díszes alakját 1900-ban kapta Müller József adományából. Azelőtt is ott volt (1730 óta) Schmidt kanonok adományából s a polgárok gyűjtéséből.
Mögötte az V. huszárezred 6. századának a kaszárnyája van. A ház egykor a jezsuitáké volt; azok megszüntetése után Luzsinszky kanonoké, majd a családjáé lett.
Ha még a gyufagyárról s a két malátagyárról megemlékezünk, befejezhetjük az épületek ismertetését.
Szóljunk még valamit a város szervezetéről és társadalmáról.
Nagyszombat is, mint több szab. kir. város, elvesztette egykori jogkörét, hatóságait. Ma közigazgatási hatósága élén polgármester áll.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit