Óvári fürdő.

Full text search

Óvári fürdő.
Ujabb keletű gyógyfürdő van Óvári község határában; 1905-ig csupán ösztönszerű tapasztalatok után tódult ide a környék népe s csak ekkor épített rajta tulajdonosa, Bányász László egyszerű fürdőt. Neumann Zsigmond dr. 1892-ben vizsgálta meg chemiai vegyelemzéssel a forrás vizét s erre az eredményre jutott: „Az óvári forrás hazánk vasas fürdői között méltó helyet foglal el. Összetételére a víz leginkább a búziási melegített fürdő vizével hasonlítható össze. Utóbbi felett az óvárinak az az előnye, hogy körülbelül egyenlő vastartalom mellett, az óvári víz csak félannyi calciumsókat tartalmaz, mint a búziási. Az óvári víz továbbá 1•219 s. r. összes szilárd alkatrészek mellett 19•56% egyenértékű vasat, a búziási ellenben 1•345 s. r. szilárd részek mellett csak 3•82% egyenértékű vasat mutat fel.
Ezt a vasas vizet a következő betegségekben javasolják: 1. A női ivarszervek zsongtalan jellegű bajaiban, milyenek a rendetlen havadzás, fehérfolyás, sápkór. 2. Az általános gyöngeség és kimerültségben. 3. Vérszegénységben.
Van a fürdőnek 32 szobája a vendégek számára, mérsékelt díjszabással, van vendéglője és szórakozást nyújtó berendezése is.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit