I. A népoktatási s egyéb intézmények.

Full text search

I. A népoktatási s egyéb intézmények.
Szatmár-Németi hazánk legősibb városai közé tartozik. Minden időben előkelő helyet foglalt el nemzetünk történetében mind politikai, mind közművelődési szempontból. Kulturális jelentősége napjainkban sem csökkent, mert védőbástyája az éjszakkeleti országrészen a magyarságnak.
A városban elhelyezett színmagyar tanintézetek évenként ezer meg ezer fiú- és leány-növendéknek nyújtanak hazafias, vallás-erkölcsös szellemben való kiképzést, mi által áldást hozóan járulnak nemzetünk legértékesebb kulturális alapvagyonának gyarapításához. Egész sorozatát találjuk itt a tanintézeteknek, a melyek teljesen modern alapokon nyugvó elemi iskolai tagozatot kívánnak.
A város és a felekezetek nem is tértek ki a terhek viselése elől és erejüket meghaladó áldozatokat hoztak a népoktatási intézetek korszerű fentartása érdekében a legutóbbi időkig. De minden erőfeszítés hiábavalónak bizonyult, mert a város népességének rohamos növekedése következtében a tanköteles gyermekek száma annyira felszaporodott, hogy azoknak a törvényben előírt módon való iskoláztatását a régi alapokon megoldani, – a közterhek további emelése nélkül – lehetetlen volt. Ekkor állott be a a felekezetektől fentartott és a várostól segélyezett elemi iskolák s óvodák államosításának szükségessége. Mielőtt azonban az államosítás mozzanatait leírnánk, meg kell emlékeznünk a felekezeti iskolák múltjáról, mert ezek az iskolák hosszú évszázadokon keresztül becsülettel látták el a város népoktatásának szükségletét.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit