CSERNISEVSZKIJ, NYIKOLAJ GAVRILOVICS (1828–1889) orosz filozófus, író

Full text search

CSERNISEVSZKIJ, NYIKOLAJ GAVRILOVICS (1828–1889) orosz filozófus, író
A tudomány nem képzeli azt, hogy magasabb rendű a valóságnál; ez nem szégyen számára. Ne gondolja a művészet sem, hogy túlhaladja a valóságot; ez az ő számára sem lealacsonyító … a művészet se szégyellje elismerni, hogy célja – amennyire erejéből telik – kárpótolni az embert a drága valóság reprodukciójával és az életnek az ember javát szolgáló magyarázásával, olyankor, amikor a valóság nyújtotta tökéletes esztétikai élvezet elérhetetlen.
A művészet esztétikai viszonya a valósághoz – Válogatott filozófiai művei. I. Akadémiai Kiadó, Bp., 1952. 91. Lukács Györgyné;
…„a szép: az élet”; az ember szép lénynek tartja azt a lényt, amelyben az életet úgy látja, ahogy azt ő értelmezi; szép tárgy az a tárgy, mely az életre emlékezteti őt.
A tragikus az új európai műveltség értelmében „a szörnyű az ember életében”.
A valóság nemcsak elevenebb, de tökéletesebb is a fantáziánál. A fantázia képei csak a valóságnak sápadt és szinte mindig rosszul sikerült átalakításai.
Uo. 92.;
…a szép mint eszme és kép egysége vagy az eszme tökéletes megvalósítása minden gyakorlati tevékenység célja.
Az élet reprodukciója a művészet általános lényegét alkotó jellemvonása; a művészet alkotásainak gyakran más jelentőségük is van: az élet megmagyarázása; gyakran tartalmaznak az élet jelenségei fölött mondott ítéletet is.
Uo. 93.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit