427. Tiszafüred, 1849 március 26. Kossuth levele Szemerének a felsőmagyarországi védsereg tervéről és a honvédsereg ruhaszükségle…

Full text search

427.
Tiszafüred, 1849 március 26.
Kossuth levele Szemerének a felsőmagyarországi védsereg tervéről és a honvédsereg ruhaszükségletének beszerzéséről.
Mihelyt egy órai szabad időt rendelhetek magamnak azonnal közlendem önnel a felállíttatni tervezett guerillák iránti nézeteimet.*
Szemere márc. 16-i kelettel hosszú tervezetet nyujtott be a Bizottmánynak, a »felsőmagyarországi védsereg tervét«, amelyben – kiindulva a népfelkelés és a guerillacsapatok viszonylag kevés sikeréből – új alapokra kívánta fektetni a nép közreműködését a maga vidékének megvédésében. A védsereg – amelynek szervezetét Szemere a legapróbb részletekig kidolgozta – magába olvasztotta volna a már meglevő szabadcsapatokat is. (A tervezet teljes terjedelmében megjelent a Közlöny márc 23-i számában.) Ugyanakkor hosszú levélben ismertette Kossuthtal is tervét. (L. Gelich R. i. m. III. k. 162. s köv. l.)
Addig ide mellékelem a hadügyministernek e részbeni észrevételeit. Általában előlegesen csak azt jegyezvén meg a guerillákat illetőleg:
Mikép a guerillák, eredeti rendeltetésüknél fogva csak bizonyos vidéken, s ezen vidéken különös, erre kitünőleg hivatva levő egyéniségek vezetése alatt szülhetnek sükert.
Ezt tartja a guerillák általános theoriája.
Ezt bizonyítja különösen nálunk a már majd egy éves tapasztalás.
Annyira, mikép az országnak kormánya már közel 1/2 milliomot költött el a czéluknak meg nem felelt guerillák alakítására és – kivéve azokat, mellyeket alkalmas vezér egyéniség tett sikeressé, – e nagy költség sárba dobva lőn.
A guerilla vezérnek a tájat, mellyen működik, mint saját lakát kell ismernie, embereit magának választania, s mindenek előtt magának a vidéknek is ollyannak kell lenni, melly a guerillák rendeltetésével compatibilis legyen.
Így például Szabolcs megye teljességgel nem az.
Guerillák hegyes vidékre valók.
Erre nézve van nekem kidolgozott operationális tervem – melly a munkálati vonalt, gyülpontokat sok egységbe hozza.
Egyébiránt hadseregünk előhaladásában iszonyú gát a borzasztó sár.
De mégis haladnak.
A sár úgy szólva leeszi lelkes honvédeinkről a ruhát, – különösen a csizmát, bakkancsot és nadrágot.
E bajon kell, hogy segítsünk haladéktalanul.
Miért is ezennel mindenek előtt arra hívom fel önt – hogy amit Miskolcz, Kassa, talán Rimaszombat is, lábbeliben és nadrágban kiállítani képes, azt ön a lehető gyorsasággal kiteremtse.
És pedig nem úgy, hogy a mesterembereket felszólítaná Ön akár lábbeli, akár nadrág készítésre; – hanem ugy: hogy bizonyos, a czélra kiválasztandó embereit megbízván rendelje el, parancsolja meg, hogy a mesterember egy 24 óra alatt p. o. 2 pár bakkancsot vagy csizmát, s két nadrágot elkészítni köteleztetik, külömben el fog záratni.
Az álladalom megfizet mindenért – de a munkát requirálja.
A körülmények úgy parancsolják.
A veressapkás hősöknek nadráguk nincs.
Magamról is szivesen odaadnám nekik, ha segíthetnék rajtuk.
Ezek számára 200 nadrágot lehető legrövidebb idő alatt küldjön, ön – flectere si nequit superos, acheronta moveat.*
»Flectere si nequeo superos, Acheronta movebo.« Vergilius Aeneiséből vett idézet, a minden akadályon győzedelmeskedő erőfeszítés jellemzésére: »Ha az égiek nem segítenek, a poklokat fogom megmozgatni.«
Biztosít önnek csüggedetlen lelkessége, s vitéz hőseink iránti meleg szerelme hogy nem fogja ön engedni őket öltözetlenül menni azon csatába, mellyben e napokban ügyünk diadalát vivandják ki.
U. I. Mint említém, hadseregünk előrehalad; ezen haladásnak óhajtott eredménye az által is feltételeztetik, hogy zászlóaljainkat completirozhassuk.
A védsereg felállítását tehát akkint óhajtanám eszközlésbe vétetni, miszerint általa a fenebb említett érdek háttérbe ne szorítassék.
Honvédekre van szükségünk, kik síkra szállanak.
Az előhaladásra nézve közlendem onnét nézeteimet.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítésével.
O. Lt. OHB 1849: 4198.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit