I. Iktatás.

Full text search

I. Iktatás.
Az érkező beadványok vagy ollyanok, mellyek az előadó közvetlen eldöntése alá esnek, vagy ollyanok, mellyek a ministerek hivatalos köréhez tartoznak.
Az elsőkhöz lehetne sorozni a ministerek mindazon felterjesztéseit, mellyek általános rendszerbeli, vagy összes ministeriumot illető kérdést nem tartalmaznak, továbbá mindazon beadványokat, mellyek eldöntését a kormányzó elnök magának fenntartja.
Ellenben a másik kathegóriába azon jelentések, folyamodások, és egyéb beadványok esnek, mellyek a kormányzó elnökhöz intézvék ugyan, de tulajdonképen mégis a ministerek hatásköréhez tartoznak.
A tárgyak illyetén különböző természeténél fogva tehát, két különböző iktatókönyv lészen nyitandó.
Egyikét az édemlileg eldöntendő s e szerint a kormányzó elnök ügyiratait képező beadványokról, az eddigi elnöki irodában bevett szokás szerint maga az igtató,
másikát pedig a segédiktató vezethetné, mindazon folyamodások és beadványokról, mellyek rövid uton s közvetlen rendeltetésük helyére küldendők.
Ez utóbbi oly képen volna szerkezendő, hogy benne a tárgy tartalma csak röviden érintetnék, és a ministerium, mellyhez küldetendik, különös rovatban feljegyeztetnék.
Folyó számai az illető beadvány aljára irandók, s hogy a fő iktatókönyv számaitól megkülönböztethessenek külön betüvel ellátandók lennének.*
A kormányzói hivatal segédkönyvei közt nincs nyoma annak, hogy az iktatásnak az említett második változata megvalósult volna.
A beadványok, mielőtt a ministeriumokhoz elküldetnének, napnota bizonyos órában különös jegyzék mellett a status titkárhoz agy távolléte esetében a tanácsosok egyikéhez volnának beadandók s csupán annak helybenhagyásával eszközöltethetnék továbbküldésük az iktató által szinte külön téritvény s az elbocsátás napjának feljegyzése mellett.
A fő iktatókönyv beadványai az iktató által közvetlen nem az előadókhoz, hanem a lajstromozóhoz volnának utasitandók.
Egyébiránt az iktató teendői közé tartozik még a kiadótól átveendő kibocsátványokból az illető határozatokat az iktató könyvbe beiktatni, s ezután a kibocsátványokat a hozzá tartozó ügyiratokkal együtt a lajstromozónak általadni.
Magában értetődvén, hogy a kellő szembentartás végett az illető iktató által elküldendő irományok téritvényi könyvbe iktassanak, s ugyan ebben az átvétel elismertessék.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit