g) Az Albók István háborús rokkant által kért 1000 forintról:

Full text search

g) Az Albók István háborús rokkant által kért 1000 forintról:
A hadügyminisztérium máj. 11-én áttette Kossuthhoz Albók István 39. ezredbeli rokkant katonakérvényét. Nevezett előadta, hogy a mezőhegyesi csatában elvesztette jobblábát, teljesen keresetképtelen lett, a rokkantaknak járó napi 6 krajcárból megélni nem tud s ezért kérte, hogy utalják ki neki a szabadságharc rokkantjainak igért 1000 forintot.* Kossuth az ügyben ezt írta a hadügyminisztériumnak:
A kormány a dec. 22-i népfelkelési felhívásban ígért a keresetképtelenné válóknak vagy becsületes ellátást holtig, vagy 10 hold földet, vagy 1000 forintot. (L. Kossuth a Honv. Bizottmány élén, I. rész 843. l.) Ezt a rendeletet később a pénzügyminisztérium úgy magyarázta, hogy csak a népfelkelésben megrokkantakra érvényes és a rendes katonákat a szokásos rokkantellátásra, a napi 6 krajcárra utasította.
E hó 11-ről 13,875. szám alatt kelt eléterjesztése folytán értesitem a hadügyministeriumot, hogy a kormány által tett igéret alapján hajlandó vagyok arra, hogy Albók István rokkant, s többé semmi keresetre nem alkalmas közvitéznek az igényelt 1000 fl. p. kiszolgáltassék, – de ezt neki kezére adni nem lehet, hanem azon hatóság vagy község a hová a fennemlitett közvitéz való, lesz felszólitandó, hogy vagy valamely fekvő birtokot vegyen a rokkant számára ezen pénzzel, melly igy idővel szaporodhatik is, vagy ezen tőkét pupilláris biztositással adaj ki, hogy annak tulajdonosa a kamatot élvezhesse. – Ezen elv lesz jövőre is alkalmazandó olyas egyéneknél, kik a háboruban tökéletes rokkantakká lettek; – de a pénztőkét kezökre adni, hacsak takarékos gazdálkodási jellemükről biztos tudomás nincs, vagy fekvő birtokot nem vásárolnak, azért nem lehet, nehogy azt elpazarolva ujjólag az álladalmat terheljék. – Ezen jótéteményben részesülök más javadalomra vagy napi fizetésre nem számolhatván.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítéseivel.
O. Lt. OHB 1849: 6902.
Ered. tiszt. O. Lt. Hadügymin. 1849: 15661.
A fogalmazvány mellett a hadügyminisztérium felterjesztése és Albók István ismertetett folyamodványa, Pulszky ezredes pártoló levelével. – A tisztázat mellett e rendelet kapcsán kiadott utasítások fogalmazványa.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit