Fővárosi hirnök. (Jan. 22.)

Full text search

Fővárosi hirnök. (Jan. 22.)
A kebelbeli kereskedelmi iroda s boltsegédek, áthatva az emberiség s tulajdon önérdek sugallatától, egy a kereskedelmi tekintetben, s illető személyzet számra nézve roppant arányban növekedő fővárosban mindinkább érezni kezdett hiány pótlásáról erélyesen gondoskodtanak. Egyesületbe társultak ugyanis, melly a szolgálatra tehetelenné vagy betegségben sinlő ügytársak fölsegélését s ápolasát tűzte ki magának czélul, s „keresk. iroda- s boltsegédek nyug- s ápoló intézete” czim alatt fog ügyei körül intézkedni, mellyek előmozditásaul még folyó hónap 25-kén egy tánczmulatságot rendezend, jövedelmének tiszta részét, a jótékony s czélszerű intézet alaptőkéjéül áldozandó. – Mi szivünkből örvendünk ezen, a fővárosi közszükségeknek ismét egyikét fedezendő törekvésnek, és óhajtunk az illetők ebbeli lépéseinek sikert – a legnagyobbat; de nem tartóztathatjuk meg magunkat e kedvező alkalommal 161nehány őszinte szót emelni nem annyira a szőnyegen fekvő tárgyat, mint inkább magokat a kérdéses iroda s boltsegédeket illetőleg. Nemcsak sajtó, de a közönség részéről is több izben élénk panaszok valának hallhatók főleg boltsegédeink magyartalansága, de sőt hazai nyelvünktőli idegenkedése, e részben elkövetett némelly többékevésbé megrovást érdemlő tényeik ellen, s jóllehet a dolgok helyzete némileg már változott, még is találtatnak folyvást számosan nemcsak a külföldről hozzánk bevándorlottak, hanem saját honfiaink közül is ez osztályban, kikkel midőn vásárlási ügyekbe bocsátkozik az ember, mindenütt inkább vélhetné magát, mint Magyarország fővárosában, s kik még a honi készitményt is hontalan ajakkal árulják. Vegyék szivökre e körülményt, s miután a magyar föld-adta javakból nemcsak jelenöket, hanem jövőjöket is biztositani társulnakmiként illik és méltányos, lelkökben annak érdekei pártolása s előmozditására is egyesüljenek.
A festész akademiát felsőbb engedelemmel felállitott Maraston, mikint halljuk, jövő hónap elején Velenczébe szándékozik utazni, több rendbeli eredeti, s mintarajzpéldányok megszerzésére, miket aztán már meglevő műdarabjaival egyesitvén, jeles képgyüjteményt fog kiállithatni tanitványai használatául. Mi ehhez csak azon kivánatunkat mellékeljük, hogy a kérdéses akademia a nemzetiség szempontjait s igényeit, a hol csak lehet lelkiismeretesen szeme előtt tartsa.
Rendelet-megszegések s figyelembe nem vételek következtében több izben kellemetlenségek támadván a fővárosi szépitőbiztosság és házbirtokosok között, az előbbi, sulyos panaszait sérelemkép nádor ő fensége elibe fölterjeszté, mire fensőbb meghagyás érkezett Pest városa hatóságához, miszerint az épitési rend minden előforduló épitkezésnél a legszigorubban megtartassék, a szépitőbiztosságnak a szükséges segedelem és assistentia mindenkor megadassék, a kik pedig az épitési rendszabályokat önhatalmilag át fognák hágni, személy- és állapotkülönbség nélkül szigoruan kérdés alá vonassanak. Minden illyen haládék nélkül tudósittatni rendeltetik.
A farsang erősen tombolja le egymásután tánczvigalmait. Örömmel figyelmeztetjük a magyar hölgyvilágot Nagy József ur gazdagon és nemes izléssel felszerelt raktárára, melly azonkivül, hogy a divat magasb igényeit is képes kielégiteni, egyszersmind, mivel benne egyedül honi gyártmányok találhatók, a magyar gyáripar életének szép jelenségével örvendezteti a vevőt. (Raktára van városháztéren, kigyó s váczi-utcza szegletén a zöld fánál.)
E diszes bolt mellett van a kigyó utczában, igaz nem olly pompás, kereskedése Koch P. Antal urnak, de mellyben mégis meglepő minőségű kelméket kaphatni jutányos áron. Leginkább kik bársonyt, selyemkelméket, és lószőr-szövetet butorra keresnek, figyelmőkre méltó. Különben Koch ur csak azért is méltányos pártolást érdemel, mert ő a megszülemlö magyar gyáripar küzdelmeiben emberül megállt, s csak sajnálattal emlithetni, hogy most más kényelmesebb keresetmódról gondoskodik.
A Rókus-kórházban annyira szaporodott a betegek száma, miszerint a városi bizotsági teremet is azok felfogadására kellett elrendezni. Az előttünk fekvő napi tudósitás szerint az emlitett kórházban januar 16-kán összesen 162578 különféle sinlő személy volt, kik közül 17 elbocsáttatott, 6 megholt s ekkép maradt még 555. Holtan behozatott 2 férfi s 1 leány.
Örvendetes hirül vettük, hogy az állandó lovas-katonaság számára ezután nem egyes megbizott szállitványozó szolgáltandja ki a szükséges mennyiségü lovakat, hanem ezek szabad vétel utján szereztetnek be országszerte. Ezen esztendőre egy egy lónak ára 110 p.ftra határoztatott.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit