Világ-kereskedelmi hirek.

Full text search

Világ-kereskedelmi hirek.
Riga, dec. 29-kén 1845. – Gabona. A mult héten a rozsforgalom igen csekély volt. Második kézből csak kevés adatott el 88 1/2 rubelért május utoljára 10% előlegezés mellett. – 50% mellett az eladók 86-ot kértek, a vevők 85 rubelt igértek. Egész árral 83 rubelt fizettek. Itt helyben jelenleg nincs semmi megállapodott ár.
Magvak. Lenmagért folyvást magas árt követelnek. Kendermagból misem adatott el, ámbár az országbelsejéből még most is vannak vevők, de az előbb igért árnál többet nem ajánlanak.
Kendermagolaj készfizetés mellett 77 rub. kelt; 10% foglaló mellett 82 rub. fizették.
Kenderrel az adás-vevés az előbbi árkelet szerint történt, főkép hol készpénzzel fizetni kellett.
Lenből igen csekély szállitmány érkezett; nagyobb osztályok birtokosai a vásáron nem mutatják magukat; csak kis mennyiség adatott el az utóbbi árkelet szerint.
London, dec. 29-ik 1845. – A mult héten, főkép végefelé, midőn Sir Robert Peelnek isméti kormányra jutása elterjedt, a buzakereskedésben egy kis élénkség mutatkozott; az áruk az egész országban felmenni indultak, s Angolhonban legtöbb grófságban 1–2 shillinggel quarterkint fölebb is rugtak, sőt némelly földmivelő kerületekben 2–3 shillinggel is. – Finom árpamaláta igen szüken volt, s jó áron kelt, egyébféle, valamint a nyári veteménymagvak, lényeges változás nélkül maradtak.
A középtengeri kikötőkben a felesleges szállitványok következtében a buza ára alábbszállt. Livornóban f. hó 10–20-ig mintegy 15,500 quarter buza adatott el, mellyből az egyesült Angol- és Irhon részére 1000 quart., Hollandia és Belgium részére 2000 qr. volt szánva, a többi pedig részint fogyasztási kellékre, részint nyerkémletre vásároltatott. A gyüjtelék mintegy 200,000 quarterból állott.
Folyó hó 15-től kelt utolsó New-Yorki levelek szerint bérmentve hajóba szállitva 35,000 tonna liszt adatott el 27 shilling és 3 fillerért quarterkint; legutóbbi alkalommal 167a közönséges féleért bérmentve hajóba szállitva a tulajdonosok szilárdul követeltek 27, 6. 27, 9. quarterkint. – Ez évben januar 1-től decemb. 9-ig a kivitel mennyisége 389,378 tonna liszt, s 31,103 qr. buza, ellenben a mult évben ugyan ennyi idő alatt 331,710 tonna liszt és 6189 qr. buza. – A búza árkelet 49 shil. – 51, 2.
480 fontért. Nevezetes szállitványok küldettek Angolhonba kukoriczából, árpából, borsóból és babból. A lóhermag ára 54 shil. 6 fr. volt mázsakint, minőségre nézve azonban az idei termelés roszabb a tavalinál.
Finom lisztből Montrealban f. hó 11-ig fogyasztási kellékre történtek holmi csekély vásárlások 33, 9. – 34 shil. tonnánkint – Buza 60 fontos tavaszszal szállitva 6, 8-ért ajánltatott, de vállalkozókra nem talált.
Belgiumban az utolsó hétben éjszaki Francziaország részére odessai buza vásároltatott 48–50 shil., s ugyan ez áron hasonló czélra itt is egy teher dán buza. Ma reggel hozzánk a közel fekvő grófságokból csak mérsékelt mennyiségü buzaszállitmányok érkeztek, s ez okból a vásár kezdetén a vásárlók quarterkint 1 shillinggel többet igértek, mint a mult hetfőn, később azonban a vásárlási vágy megszünt, s az áru utolja csak a mult héti áron adathatott el. – Vámozott idegen áru keresett volt, vámozatlan senkinek sem kellett. őrpa, a jobbfélét kivéve, kevés vevőre talál. Bab és fehér borsó ára nem változott, s barna 2 shil. quarterkint alább szállt.
A zabszállitmányok jó minőségüek, a tulajdonosok azonban egy kissé rátartósak s néha kelletinél is többet követelnek, miáltal a forgalom megakadva van.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit