Nézzünk szét.

Full text search

Nézzünk szét.
Papir-gyárak. Pozsony megyében Piláu, 4 órányira Pozsonytól, 1 órányira Modoertól Woicsek Ferencz papirgyára eladó. – Hunyadmegyében pedig a roskányi papirmalom f. évi dec. 3-kán 10 évre haszonbérbe adatik.
Gipsz-adat. A Pannonia szerint Pozsonyban a pálinkamérés joga most 11,200 pftért van ki bérelve, mig ezelőtt csak 2025 ft volt érte fizetve. Iszonyu aránya ez a pálinka-méreg terjedésének! Ki ne ohajtson a mérsékleti egyleteknek hazánkbba is előmenelt, terjedést és fényes eredményeket?
Minek roszak utaink? Biasini Ferencz ur azt hirdeti, hogy Debreczentől Kolozsvárig kényelmes s lehető csinnal készitett üveges kocsikban szállitandja utazóit, mert e vonalon az utak jók. Ellenben Debreczentől Pestig, mert roszak utaink, csak az eddigi kocsikat kényszerül megtartani. Igy büntet a hanyagság, igy büntet a közterhektőli vonakodás. Biasini ur csak a torlának (nemesisnek) ostora!
Viasztafotagyár Zágrábban. Tömör ur bőrfényező és viasztafotagyárat állitott Zágrábban, nagy üzlettel s tökélyes munkával. Már is 42 személyt foglalkodtat, s ha megrendelései jőnek, kész két ennyit munkába állitani. A gyár belszerkezete s készitményeinek jelességére nézve a Luna azt jelenti, mikint Tömör ur vállalata a külföldnek e nembeli gyáraival a versenyt bátran kiállhatja. – Tömör urnak egy másik, régebben fönálló, gyára is van Zágrábban: csákó-gyára t. i., ennek készitményei hasonlag dicsértetnek. – Szivesen üdvözöljük a derék vállalkozót jelesebb gyárnokaink között s ohajtjuk e figyelmeztetésünk eszközölje ki számára a nagyobb kelendőséget szinte ugy, mint a zwechewoi üveggyárnak üzletét is olly tetemesen növelte a védegyleti közönség pártolása. Tömör urnak kivált viasztafotája olly készitmény, mellyet védegyleti tagtársaink igen igen örömest fognak vásárlani, mivelhogy tudtunkkkal, Magyarországon eddig csak Tömör urnak zágrábi gyára készit viasztafotát. Szeretnők tudni, van e és hol Tömör urnak Pesten raktára? vagy legalább nem volna e hajlandó, nálunk raktárt nyitni?
Örsy.
Arany Austráliában. A sok érczen kivül, mellyel Australia bővelkedik, most még aranyat is találtak, és pedig az illetőknek nagy örömére olly gazdag erekben, hogy a bánya-részvények tüstént 900 percenttel emelkedtek.
Ásványok Australiában. A vizözön előtti zoologicus tudományra szép gazdagitás vár. T. i. a Port Philipp Patriot szerint, két kis sótóban nagy mennyiségü ásvány csontot találtak, melly egészen eddig ismeretlen állatoktól látszik származni. Bővebben még mit sem tudhatni. De különös az, hogy az ásványcsontoknak minden hézagjai nagy mennyiségü kicsiny részint törött, részint pedig egészen ép kagylókkal töltvék.
Patkánynyomor Aaröe szigeten. Az Aftonblad oct. 3-dik száma, egy dán hirlap után azon ujságot hozza, hogy a kis Beltben fekvő Aaröe kis sziget nem rég sok millió vándor patkánytól volt látogatva, mellyek sok kárt okoztak.
X. Y.
Sáskák Dániában. – Mint természeti nevezetességet érdemes megemliteni, hogy Apanrade környékén e napokban egy paraszt, egy élő vándorsáskára bukkant. – Egy hasonló eset Angolhonban is fordult elő, hihető hogy az ez évi szokatlan nyári hőség kövekeztében értek el ezen állatok olly messzire éjszafelé.
Gonosztevő népesség Londonban. Hiteles kutforrások szerint Londonban jelenleg 12,000 gyermek vétekre neveltetik. – 3000 az orgazdák száma. – 4000 ember évenkint büntét végett itéltetik el – 10,000 él zsebelő-tolvajságból. – 20,000 koldulásból – 30,000 lopásból. – E gonosz népesség évenkint 30,000,000 (mit?) értékü szeszes italt fogyaszt, miért is évenkint 23,000 részeg ember szedetik fel az utczákról – 150,000 1526ember mértékletlen pálinka-ivásnak hódol – és a bordélyok száma 5000.
Felfedezések a déli tengeren. Erderbynek és más kalmároknak Londonból 1838-ban két hajója olly czéllal indult földeket fedezzen fel. A hajók elérték a legtávolabbi déli szélesség alá, a 69°-tól 172´ alatt 11˝ k. h. tehát 220 m. f. tovább délfelé mint a mennyire Bellinghausen 1820-ban ugyan ezen délvonal alatt eljutott. Azután nyugotra tovább vitorláztak s a szélesség 66° és 44´ s a keleti hosszuság 163° 11´ alatt öt szigetet fedeznék fel, miket az egyik hajó tulajdonosáról Balleny szigeteknek neveztek. Egyiknek magasságát 12,000 lábra tették; másikán két Vulkánhegy füstje emelkedett fel. Utjokat nyugot felé tovább folytatván, jéghegyek közzé jutottak és számos czetet, spengüint és más tengeri madarat láttak. A déli szélesség 61° s a keleti hosszuság 103° 41´. Egy 250 láb magasságu jéghegy mellett mentek el, mellyből egy 12 láb vastagságu szikla darab állott ki. E jéghegy a legközelebbi száraz földtől 1400 mérföldnyi távolságra volt, azonban igen hihető, hogy 300 mföldre délfelé bizonyosan száraz föld van. Ekkor visszatértek s september 17-kére Angliába elég korán megérkeztek, hogy a Ros Jámes vezérlete alatti déli félgömbi küldöttséget ezen uj szigetcsoport feltalálásáról tudósitsák, melly e küldöttségre nézve annál főbb érdekkel bir, mivel a déli körnek azon nyugoti részén fekszik, mellyen belől reménylik a déli magneses polus feltalálhatását.
3–3

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit