Egyesületi mozgalmak.

Full text search

Egyesületi mozgalmak.
Iparegyesület. (Igazgatásiak a f. dec. hónap 11-kén tartott ülésből.)
A f. évi iparműkiállitási dijak kiosztásának ünnepe a jövő évi mart. pesti vásárra határoztatott. Egy részről a kisebb érdempénz uj vésetése, átalában a pénzek veretése, miket a választmány hazánkban ohajt más most eszközöltetni, de mik eddig váratlan akadályokra találtak, más részől pedig azon tekintet, hogy e dijosztás lehetőleg országos közönség előtt történjék, határozták a választmányt arra, hogy ez ünnepnek illy késő határnapját szabja meg. Kik a dijazottak közül netalán Pestre jövendenek akkorra, s itt ohajtandják kitüntetésök jelét által venni: azoknak a pesti ünnepélyen fogjuk átnyujtani érdemjeleiket. Különben illető hatóságai utján nyerendik meg azokat.
Adakozások az iparegyesület javára. 1) Perger Frigyes üveggyárnok ur, mint hirdetve volt a mult novemberi vásár alatt, az üveggyártásról fölolvasást tartott az iparegyesület egyik tanteremében. Előadását gyakorlatilag tanulságossá különösen az által is tevé, hogy az üveggyártásnak minden nyers anyagzatait, s minden nyers készitményeit, sőt némelly gépeknek mintáit is előmutatá. – Számos illy mutatvány-darabokkal volt ellepve előadási asztala. S a lelkes ügybarát, előadásának végeztével kijelenté, miképen e mutatványait mind az iparegyesület technologiai gyüjteményének ajándékozza, s valóban a jelen volt gyüjteményi őrnek, oktató Virnau János urnak azonnal által is adta. Nemcsak tanulság, hanem érték tekintetében is valóban igen becses levél ez adomány, a választmány mind maga részéről meleg köszönetét fejezé ki, mind egyesületünk közönségétől őszinte elismerést kér Perger ur iránt. – 2) Bejelenteték, mikint az országos védegyesületnek baracskai osztálya által egyesületünk javára tartott tánczmulatságból 70 egynehány pft nyeretvén, ez öszveget táblabiró Dienes Lajos ur 100 pftig igérkezett kiegésziteni. A tisztelt osztály testvéri figyelme, s a czimzett 1645derék hazafi adománya méltó, hogy az egyesület által élvezett jótétemények sorába iktatatassék. – ) Gyüszü Inmre, sorsban szegény, de lelkességben annyival gazdagabb hazánkfia e folyó évre 2 pftot küldött adományul, megigérvén, hogy adományát a jövő években is igyekezendik ismételni, de nem lehetvén bizonyos sorsának e kedvezésében, tagul le nem kötelezheté magát. – Anyagi önzéssel vádolt, és sok oldalról méltán vádolt korunkban lélekemelő példája ez adomány a közügyek szeretetének s áldozati készgének! n 4) Mesterffy, mint a Hetilapban igéretet tőn, meghozatá és bemutatta a választmánynak a szijgyártók és takácsok számára megjelent Albumokat, vagyis ujabb meg ujabb mustrák havonkinti füzetekben megjelenő mustráit. – A választmány fölkérte rajzoktató Glembay Károl urat, sziveskedjék ezen mustra-rajzolatokat mind rajziskolájában czélszerüleg használni, mind pedig azon szijgyártó, táskás, ostorműves, továbbá takács-mestereknek és szövetgyárnokoknak, kik e rajzgyüjteményből netalán mintákat akarnának levenni, ezeket megtekintésül átengedni, számukra lemásoltatni, nekik megmagyarázni. – A választmány igen ohajtja, bár az illető mester urak s iparosok méltányolnák, használva méltányolnák az adakozónak czélzatát; – egyszersmind figyelemmel kisérendi, valjon illy minták, mustrák gyüjteménye találand e kedvességre iparos osztályunk férfiai között, mert ha igen, ugy szives kötelességének tekintendi, gondoskodni, hogy illy gyüjteményeket, a legfolytonosabb ujdonságokból szerkesztve, állithasson öszve mestereink használatára.
Uj tagok. Báró Forrayné ő exclja kegyeskedett aláirását a jövő 1847-től kezdve további 6 évre megujitanti. Tóth Lőrincz ur hasonlag megujitotta aláirását. Faragó ur, a futaki uradalom igazgatója, 1846-tól kezdve rendes tagul kötelezte le magát. Urbán Pál ur 100 pftot alapitott, 1847-től kezdve. Dec. 13-kán 1846. Csanády, jegyző.
Iparműtár. Megfogván, mint már hirdetetett, (lásd a Hetilapnak f. é. 88-ik számát), az iparműtári első nyeremény- és törlesztési huzás a jövő évnek február hónapjában tartatni: annak meghatározása végett, hogy e huzás mikorra tűzessék ki, – hogy a f. év végével készitendő mérleg eredményéhez képest, mennyi alapitványi jegy törlesztessék el: továbbá, az uj alapitványi jegyek kibocsátásának elrendezéseűl, egy uttal egyszersmind azon javaslatoknak, miket a bizottmány, közgyülési megbizatása folytában, az intézeti ügyvitel és szerkezet körül előterjesztend, tárgyalásaul: a bizottmány közgyülést hí össze a jövő évi januaris hónap 17-kére. Az alapitvány-jegyek t. cz. birtokosai ennélfogva kéretnek, méltóztassanak a kitüzött napon, délutáni 4 órakor Pesten, az iparegyesületnek szállásán megjelenni, s alapitványjegyeiknek előmutatása mellett a közgyülési tárgyalásokban részt venni.
Ez uttal ismételve fölszólitatnak mind azok, kik az alapitvány-jegyek eladását kezelni sziveskednek, méltóztassanak az eladottak árát kész pénzben, az el nem kelt jegyeket pedig magokat beküldetni. A januarisban tartandó közgyülésnek, melly a huzás és törlesztés iránt intézkedendik, mulhatlan szüksége leend az eladott jegyek öszves számát ismerni. Ennélfogva mind azon jegy, melly a januariusi közgyülésig vissza nem küldetik, eladottnak fog tekintetni, egész árával illető kezelője fogván terheltetni, miután e jegyek az eladottakkal együtt fognak a huzás szerencséjének 1646kitétetni. Az el nem adott jegyeknek csak számait be jelentei nem leszen elég, magokat a jegyeket kéri beadatni a bizottmány. – Pesten, a f. évi dec. 12-én tartott bizottmányi ülésből. Csanády, jegyző.
A pesti műegyesület részéről az 1846. évi pénzkezelésről következő kimutatás bocsátatik közhirré, ugymint bevétel:
1) Pénztár-maradvány 1845dik évről59 pft 50 kr.
2) Az 1845. évben tartalékba tétetett tőke400 – – –
3) Utánfizetett 9 darab részvényért45 – – –
4) Az 1846. évben befizetett 1167 részvény után 5 pftjával5835 – – –
5) A műkiállitási bemenet-árból és eladott műlajstromokért1313 – – –
6) Magánosok által megvett müvekért1245 – – –
7) Kamatokban102 – 25 –
8) Különös bevétel5 – – –
Bevételi öszveg9005 pft – kr.
Kiadás:
1) Az egyesületi műlapra1627 ft – kr.
2) Tisztviselők fizetéseire610 – – –
3) Nyomtatási és könyvkötői költség239 – 28 –
4) Irószerekre és levelezésre52 – 56 –
5) Vám-szállitásbér és vizelleni biztositásért799 – 44 –
6) A kiállitási terem és raktárért20o – n –
7) Az egylet és magánosok által megvett müvek összes ára4570 – – –
8) Műkiállitási költség344 – 50 –
9) Különfélék17 – 44 –
Kiadási öszveg8461 pft 42 kr.
Az alapszabályok 4 §-a szerint a tartalékba teendő40o pft. – kr.
Valamint a pénztári maradványt143 – 33 –
hozzá adván, a kiadás hasonló a bevételhez9005 ft 15 kr.
pengő pénzben.
A közgyülés meghagyásából Ritter Sándor, egyesületi titkár.
Ugyanez egyesület f. h. 13-kán tartott ülésében választmányi elnökké b. Orczy György, alelnökké Ordódy Florián, és pénztári felügyelővé Hengelmüller Mihál urakat választotta.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit