Borsod vármegyében.

Full text search

Borsod vármegyében.
Borsod vármegyében, mellynek lelkes fiait e napokban láttuk a fővároson át egyenesen az ellenség elleni táborba vonulni, mondjuk, ezen lelkes megyében is megkisérté a reactio ördögi mesterségét. Tudósítónk szerint ott a szendrei járásban egy gróf azzal bujtogatja a népet, hogy a ministeriumnak ne engedelmeskedjenek, őrseregbe ne álljanak mind addig, mig a király által fel nem szólíttatnak.
E bujtogatásnak mi lett büntetése? A gróf ur a bizottmány előtt bevádoltatott, de mivel a vádlott – – volt, fenyiték nélkül maradt.
Hogy mi még sem tanulunk más példáján! lám Zágrábban nem kérdezték a bán ellen nyilatkozókat, gróf-e, mi e befogták, sőt néhányat már fel is akasztottak.
Pest, sept. 25. Örömmel tudatom a közönséggel, hogy az általam alakítandó szabad vadász csapatba Szontagh Gusztáv nyugalmazott kapitány beállani kész. Nem szükség magyaráznom, milly előnyt nyer e csapat e kitünő valamint a strategiában úgy minden egyéb tudományokban kimívelt, és már a volt franczia háborúban vitézűl állott hazafinak egyénisége által. – Ujházy László, a szabad vadász-csapat alakítója.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit