ANGLIA.

Full text search

ANGLIA.
Legközelebbi lapunkban megkezdénk a times véleményét a folyó olasz háború fölött kivonatilag vázolni; mondottak kiegészitéseül ide iktatjuk annak folytatását.
A harczmezőni kölcsönös győzelmek, ugymond a nevezett lap, ezen politiaki kérdések megoldásához mivel sem járulnak.
Austriának, északi Italiáról békekötés általi lemondása, és saját határszéleink megerősítése, egyedüli út e csomó megoldására. Az itt előfordulható fontos kérdés, nézetünk szerint nem más, mint az, hogy az adriai tengerbe ömlő vizeknek mellyike jelölje Ausztria határát, az Adige, Piava, vagy Isonzo? Bonaparte 1796-ban az utóbbiig terejsztvén az alpeseninnei köztársaság határát, az ausztriai monarchiára olly fontos trieszti tengeröblöt is hatalmába kerité. Ámde a mostani viszonyok közt Károly Albertnek illy engedményeket elfogadni, valamint Ausztriának is illyenekbe beleegyezni, Európa, s különösen Francziaország irányában nem tanácsos. Ezen két hadakozó párt csak mérsékelt kiegyenlitést kivánhat; mert ha Radeczkynek eszébe jut Milanoba vonulni: akkor a Francziák és egyesült német státusok különböző indokú beavatkozása kimaradhatlan, s kész az európai háború.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit