Zalából aug. 16-kán.

Full text search

Zalából aug. 16-kán.
A Dráva mentében felállított őrvonalt képző nemzetőrsereggel még julius 5-kén kiindulván, megyénkről közigazgatási tekintetben tudósítást nem tehetek; e helyett tehát a zalai kiindult nemzetőrseregről az illyrek által készített térképen a nagy szláv birodalomhoz foglalt Muraközről, s itteni állásunkról írok egy pár sort.
Zalából, mint e lapokban már említve volt, két annyi nemzetőr indult ki, mint kivántatott. A kiindultak nagy részben önkénytes vállalkozók voltak, egy részben pedig maga a helybeli nemzetőrsereg által jeleltettek ki. Sorshuzás ritka helyen alkalmaztatott. Eleintén a Mura melletti fővonalokra voltunk mindannyian elhelyezve, s jelenleg is csak két zászlóalj, mintegy 2,000 főből álló, vonatott be Muraközbe, a többi megtartotta előbbi állomását. Fegyvereink kaszákból, legnagyobb részben vágásra is alkalmas dárdákból, és egyik egyik századnál 34 – mintegy 50 darabra vehető szuronyos, részint kovás, részint csappantyús puskákból állanak; azért, habár a gyakorlatokban seregeink szép előmenetelt tettek is, rendesen fölfegyverzett ellenséggel csatározásra czélszerűleg nem alkalmaztathatnak, jól rendezve azonban ezen erős és edzett nép, megrohanásoknál eldöntő befolyással használtathatnék. – A kaszák és dárdák rémületes képet adnak ugyan a seregeknek, de meg kell vallani, hogy a nép puskát ohajt, s valóban jó szuronyos puskák a seregnek bátorságát sokszorosan emelnék.
Muraközben a már érintett két zászlóaljon kivűl, csak mintegy 600 főből álló gyalogság, és egy osztály Miklós huszár tanyáz. Ágyuink nincsenek. Kanizsán 10 vagy 12 jól felszerelve van ugyan, de tőlünk távol, s igy rögtöni szükség esetében nem alkalmazhatók.
A varasdi hídra az illyrek két ágyút állítottak föl, s ezen fölül felvettetésére és fölégetésére puskaporrral és könnyen gyúló anyaggal látták el.
Az ugynevezett szereszánok, mint hallatszik, haza mentek, s hason formáju ruhákba öltöztetve horvátok vagy inkább illyrek játszák szerepeiket. Annyi bizonyos, hogy a szereszánok puskáikat adogatták el, egyet magam is láttam. Rezes, szurony nélküliek, de megpróbálván, jól hordoznak, – mivel azonban kovások, gyakran csütörtököt mondanak.
Egyébiránt sok valótlan hírek keringenek, s gyakran terjed el azon hír, hogy az ollyrek hol egy, hol más helyen már beütöttek. Azt is mondják, hogy a bán Körös megyében ujonczokat szed; mint valót azonban nem írhatom, mert onnét hozzánk könnyen jöhetnek ugyan, nekünk azonban nem tanácsos közibök menni; nem régiben is a varasdi hídat szemlélgető két megyei pandurt fogtak el, másnap azonban visszaeresztették.
Nemrégiben a Murán lefelé vitt mintegy 2000 röf szürke posztót fogott el, tapolczai járásból a Mura mellett tanyázott Meszlányi százada, a posztó között több bárd, és lánczos ágyugolyó találtatott, mindezek Csányi kir. biztos urhoz küldettek Kanizsára.
Először kimozdult nemzetőreink most f. aug. 6-kán s következő napokban ujakkal váltattak föl. Ezek ismét nagy szorgalommal gyakoroltatnak, s már is szép előmenetelt tettek. Egy hónap múlva, ha kell, ezek ismét felváltatnak, s ekkor legalább azon hasznunk lesz belőle, hogy nemzetőreink mind be lesznek gyakorolva.
A muraközi nép jó, ragaszkodik a magyar alkotmányhoz, de fél az illyrek betörésétől. Az itteni nemzetőrök is gyakorolják magokat, főkép, mióta mi itt tanyázunk, nagyobb kedvet mutatnak. R. I.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit