OLASZORSZÁG.

Full text search

OLASZORSZÁG.
Sardinia. Az uj ministerium által közrebocsátott program nevezetes okirata lenne a történetnek, ha azt tiszta őszinteség szavának vehetnők, s hinnünk lehetne, hogy kimondott nézeteivel híven, teljes erélylyel is fog ahhoz ragaszkodni. A visszavonult ministerium – szól többek közt – hivatkozott a nép buzgóságára s erélyességéért. Ő ezt a lehetőségig még erősbítni akarja, s minden elkövetni kész, a sereg rendbe hozás, s a nép fegyverbe állításáért. Mint katonai tényt el kell ismernie a fegyverszünetet, de koránt semmint politicai egyezkedést, melly bevégzett tényeket megsemmisítsen, vagy mellyre a további értesülést fektetni kellessék. – Anglia s Francziaország közbenjárást vállalt, hogy ez európai háborúvá fajulható harczot megszüntesse, s a ministerium hálával fogadta e baráti s önzésnélküli szolgálatot. Hiszi ugyan, hogy becsületes, a háború okait megszüntető béke fog köttetni, de minden esetre kötelességében áll egész Olaszország tartományival vám és politicai szövetségre lépni. A szomszéd rokon népek segítsége alig teszi kétségessé a háború győzelmes kimenetelét, de azért mindent elfog követni, Piemont részéről is, a harcznak minél erősb kiállítására. A nemzetőrség hadi lábra állíttatik, szaporíttatni fog, s ha szükség kivánja, a legvégsőbb készületektől sem rettend vissza stb. Ha a ministeriumnak szilárd akaratja ez, s Károly Albert is kezet fog vele, akkor sok más közt azt sem értjük, miért kellett a Casati ministeriumnak a kormányról lelépni?
Toscana. Aug 16-kán Ptroni inditványt tőn a felsőházban annak kimondására: hogy a) Mindenegyezkedés alapjául az olasz nemzeti függetlenség vétetvén, Olaszország szabad s alkotmányos szövetséges állományokká legyen. b) Rögtön szövetség köttessék a külön olasz tartományok között, s az összegyült országgyüllések iránta tanácskozzanak. c) Kéressék meg az angol és franczia nemzet, hogy Olaszország szolgaságát fegyveres beavatkozással is döntse meg stb.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit