Szenicz, sept. 27-kén 1848.

Full text search

Szenicz, sept. 27-kén 1848.
A pozsonyi nemzetőrökből, kik a tót pórlázadás elnyomására részint puskákkal, részint dárdákkal, kaszákkal s vasvilákkal ellátottan Nagyszombatban összepontosulvák, s innen e hó 25-én elindíttatvák, Nádas helységben 600-an, Jablonicz szomszéd helységben, minthogy emennek környéke Hurban iránt némi rokonszenvet táplál, 850-en hagyattak. Alig nyomultak ez utolsó helységbe e hó 26-kán a pozsonyi, nagyszombati, tallósi, diószegi és nagy-mucsédi nemzetőrök, már is kisérletet tőn Hurbán három csapatba rendezett mintegy 2000 főnyi előseregével e melly délutáni 2 óra körül Brezova helységből ide nyomult, e várost megtámadni; de itt fekvő nemzetőreink, nemkülönben Kotolinszky kapitány vezérlete alatti egy század a Ceccopieri ezredből csak igen hamar csata térre kiállván, igen rövid ütközet után az ellenséget megszalasztotta. Az ellenség részéről néhányan elestek, mi részünkről egy sem.
A mint ezen körülményről Jabloncz helységben fekvő nemzetőreink értesültek, legott ezek is kiállottak és a megszalasztott ellenséget oldalról a hegyek közt üzőbe vették ugyan, de minthogy már elalkonyodott, nem merészkedtek ez ismeretlen tájon tovább nyomulni.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit