M. Szigethen, oct. 6-án.

Full text search

M. Szigethen, oct. 6-án.
Sikerült a reactio terve, a határszélek fellázítására nézve, mellyel arra számoltak, hogy a vidékek dolgaik rendbentartásával elfoglaltatván, a középpont azok kellő erélyes gyámolításától megfosztassák. E megyében is két ponton kiütött a lázadás, Budfalván és Borsán. A bujtogatás a határszélektől eredett. Az elsőbb elnyomatott, de Borsának 3000 lakosa teljes izgatottságban van, minden közbenjött lecsendesitési kisérlet után is azok Urbánnak és két századosnak aláirásávali okirattal vannak ellátva, mellynek nyomán magokat a megyétől függetlenné tették.
Állitásuk szerint, az igértetet nekiek, hogy ők jövendőben minden adótól mentek lesznek. Szegény elámított nép, győzzön csak a camarilla, a teméntelen statusadósság felkelt álmodból; bánat könnyekből fog állani jutalmad!
Eddig már mindennek vége lett volna, de a kiküldött katonák lőni vonakodtak, azon ürügy alatt, hogy kevesen vannak, és illy nagy tömeget le nem győzhetnek, azért is 600 nemzetőrt mozgóvá teendünk, s egy pár nap alatt a lázadók semmivé lesznek téve.
Mindezek daczára már 800 katonát kiállítottunk, s nagy részben felruházván útnak indítottunk. A nép kivánatára vagy 4 tisztet rendeltünk azokhoz, hogy a nép bizalmát és nyelvét birván, azokkal bánhassanak. Reményljük, hogy a kormány az általunk beigtattakat megerősítendi, mert az a honvédek kiállítását igen előmozdítja, midőn tudják, kik lesznek jó és rosz napjaikban támaszaik.
A körülmények rendkivülisége miatt, a megye a kormányt kevés tagból álló választmánynak teljes hatalommal átadta. – Szőllősi Balázs.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit