A KÖZLÖNY UTÁN.

Full text search

A KÖZLÖNY UTÁN.
Rendeletek. I. Az országos honvédelmi bizottmány báró Majthényi István ezredest tábornokká kinevezte.
II. Miután a hivatalos tudósítások, jelentések, szükség nélkül igen bőven, igen terjedelmesen s épen ennél foga nem világosan, nem szabatosan iratnak, a kormánybiztosok, hatóságok, parancsnokok és a hazában minden illetők oda utasíttatnak: 1) Jelentéseiket röviden, szabatosan, világosan, s ha kell, pontokra osztva szerkeszszék. 2) Midőn pénz, fegyver s egyéb szükségesért folyamodnak, nemcsak határozottan tétessék ki a mennyiség, hanem kitétessék azon legalább körülbelőli számítás is, min a kivánat alapszik. Budapest, oct. 21-kén 1848. Az országos honvédelmi bizottmány. Nyáry Pál, helyettes elnök.
III. Értesülvén az országos honvédelmi bizottmány, miként, részint Budapesten hivatalban levő állodalmi tisztviselők, részint ollyanok, kiknek fizetése az 1848-iki III. t.czikk 25. §-sza által biztosíttatott, az országból vagy eltávoztak, vagy pedig mindez ideig Magyarország határain kivül laknak: annálfogva meghagyatott a pénzügyministeriumnak , miszerint az illyen előzetes engedély vagy alaposnak ismerhető ok nélkül eltávozott, vagy az országon kivűl lakó hivatalnokok fizetéseit felfüggeszsze. Pesten, october 21. 1848. Az országos honvédelmi bizottmány. Nyáry Pál, helyettes elnök.
IV. Nádosy a honvédi tiszteknek meghagyja, hogy bármi járatban vannak, magokat a helyparancsnokságnál azonnal bejelentsék.
V. Akárkinek meghagyásából vagy rendeletéből, akárhol uj honvédzászlóaljak alakúlnak, a zavarok elmellőzése tekintetéből azok semmi elnevezést vagy számot addig fel ne vegyenek, mig arra az országos honvédelmi bizottmánytól – de csak a nemzetőrségi tanács utján – felhatalmazva nem leendenek. Pesten, oct. 20-kán 1848. Nádosy Sándor.
– A „Közlöny” igazolja magát, hogy a sok hibának nem a javítnokok vigyázatlansága oka, mivel a kinevezések hozzá is hibásan küldetnek.
Igazítások. Pichler János nem Kovács György mellé segédtisztűl, hanem Buda városi térparancsnoksághoz; a 37-dik zászlóaljhoz nem Donyevi Béla és Zamony Márton, hanem Dömjény Béla és Zámony Móricz van kinevezve.
Felszólítás. A képviselőháznak f. e. oct. 20-án kelt határozata következtében hivatalosan felszólíttatnak mindazon képviselők, kik hivatalos kiküldetés nélkül (ha bár engedelem mellett is) törvényhozói helyöktől eltávoztak, hogy ezen nyilvános és hivatalos felszólítás után tüstint Budapestre visszajőni kötelességüknek tartsák. Pálffy János, alelnök.
Határozat. Az országos honvédelmi bizottmány gr. Pejacsevich János és Pál, Ulmann Izidor és Adolf, Földváry József, Kovács Illés, gr. Dessewffy Miklós, Brudern Antal, Gruits János, Kehrer Ferencz, Révay Gusztáv, Szulinyi kapitány, báró Wesselényi Miklós, Bélási gróf Khuen Antal, báró Walterskirchen Károly, Szőllősy, Bencsik György és nevelője, Valkovszky András, és Blühdorn Lipót urak azon folyamodványa következtében, miszerint a képviselő háznak folyó hó 10-én hozott és a Közlönki 124-ik számában közhirré tett határozata reájuk mint betegekre ki, 446ne terjesztessék, – határozta, hogy folyamodók orvosi bizonyítványokkal ellátott kérésüknek hely adatott. Kelt Budapesten, oct 20. 1848. Az országos honvédelmi bizottmány, Nyáry Pál helyettes elnök.
– Utólagos jováhagyás reményében kineveztettek. Lipótvár parancsnokáúl, s honvédi alezredesűl: Thanhoffer Ferencz. A honvéd tábori karhoz őrnagyokúl: báró Meszena Ferencz, Mares László. A honvéd 27-ik zászlóaljhoz parancsnokúl, s őrnagyúl: Katona Miklós. A honvédsereghez számfeletti őrnagyúl, czímzetesen s díj nélkül: Balogh János. Komárommegyei nemzetőrségi őrnagyúl czímzetesen, s dij nélkül: gróf Nádasdy Lipót. A honvéd 28. zászlóaljához parancsnokúl, s őrnagyúl: Rabéczy Miksa. A honvéd 1. zászlóaljához őrnagyúl: Péterffy Gyula. A honvéd 6. zászlóaljához őrnagyúl: Dipólt Antal. Pesten a számfeletti újonczokból alakulandó zászlóaljakhoz előlegesen őrnagyokúl: Gerlonde Ferdinánd, Vouverman Ferencz, Egerváry János.
Ezen három őrnagyok tüstént Pestre jöjjenek, s jelentsék magukat az országos haditanácsnál.
– A honvéd sereghez kineveztetnek. A honvéd tábori karhoz századosúl: gróf Rindsmaul Albert, Leutsch N. A honvéd 13. zászlóaljához századosúl: Ordódy István. A honvéd 23. zászlóaljához első helyre századosúl: Velsz János. A honvéd 31. zászlóaljához számfeletti századosúl: Hahn Kázmér, Zapf Károly. A honvéd 26. zászlóaljához századosúl: Pataky Kálmán. A honvéd tüzérséghez századosúl: Heffler József. A honvéd 37. zászlóaljához főhadnagyúl: Almásy Pál. A honvéd 30. zászlóaljához főhadnagyúl: Furkos Tamás. A honvédi tüzérséghez főhadnagyúl: Klock N. A honvéd 13. zászlóaljához alhadnagyokúl: Novák Imre, Egressy Béni, Berinkey Móricz. A honvéd 17. zászlóaljához alhadnagyúl: Imhóf Péter A honvéd 23. zászlóaljához alhadnagyokúl: Gönczöl Károly, Bertalanfy Bertalan. A honvéd 29. zászlóaljához alhadnagyúl: Pauer Frigyes. Az erdélyi honvéd egyik zászlóaljához alhadnagyúl: Buczy Ferencz. A honvéd 26. zászlóaljához első helyen alhadnagyúl: Grim Károly. A honvéd 26. zászlóaljához alhadnagyokúl: Toplányi Sándor, Ujlaki József. A honvéd 30. zászlóaljához alhadnagyúl: Lehoczky Victor. A honvéd 35. zászlóaljához alhadnagyúl: Gajzágó Salamon.
– Mindazon egyének kik a honvéd zászlóaljakhozi tisztségért folyamodnak, vagy pedig a honvédi zászlóalakat illető jelentésekkel és tudósitásokkal járulnak; valamint a nemzetőrségi bármilly ügyekben folyamodásokat vagy jelentéseket felterjesztenek; ezennel tudósittatnak, miszerint illy ügyekbeni folyamodásaikat, avagy jelentéseiket, egyenesen a Pesten levő országos nemzetőrségi tanácshoz küldjék be. Budán, oct. 22. 1848. Mészáros Lázár, hadügyminister.
Kiss Károl nemzetőrségi alezredes, s az országos haditanácsnál politicai osztályfőnök, alezredesi rangjában, s jelen alkalmazásában meghagyatva, a honvédsereghez áttétik. Nádosy Sándor.
Rendeletek. I. Komolyan meghagyatik minden hatóságoknak, miként a más hatóságok számára küldendő hadiszereket maguk részére letartóztatni ne merészeljék. Pest, oct. 23. 1848. Az orsz. honvédelmi bizottmány Nyári Pál, helyettes elnök. II. Mind azon hatóságok és magán egyének, kik bármilly iratokkal a hadügyministeriumhoz járulnak, ezennel felszólíttatnak; miszerint a jelen körülmények által előidézett bokros és igen sürgős teendőinek könnyebbítéseül, folyamodásaikat, vagy bármilly tudósításaikat röviden, szabatosan és a mennyire lehet részletesen szerkesszék. Budán, oct. 23. 1848. Mészáros Lázár hadügyminister.
– Közöltetik ujabb jegyzéke azon nemzetőri őrnagyoknak és segédtiszteknek, kiknek fizetése utalványoztatott.
– A honvédelmi bizottmány határozata nyomán a „Közlöny” hivatalos lapnak egy példánya, mai naptól kezdve, minden magyar ezred és zászlóalj számára meg fog küldetni.
– Az országos honvédelmi bizottmány tekintetbe vevé Hajnik Pál, országos rendőri igazgató úrnak a haza érdekében tett kitünő hű szolgálatát, őt a nemzetőrségnél tiszteletbeli őrnaggyá azon hozzáadással nevezi ki, hogy ezen rangját e kinevezés napjától veendi. Budapest, oct. 13. 1848. Nyáry Pál, helyet. elnök.
– A szepesmegyei első alispán Máriássy Mihály f. hó 19ről kelt tudósításában a szomszéd lengyeleknek a megyéhez bocsátott felszólítását közli az országos honvédelmi bizottmánnyal, s az országot a barátságos szomszédi viszonyok fentartására a szabadság, egyenlőség és testvériség folytán felhívja.
A felszólításra az adott okot, hogy Gallicziában olly hír terjedt el, mintha ők ellenünk ellenséges indulattal viseltetnének.
– A szegedi hadfogadó kormány az országos honvédelmi bizottmánynak jelenti oct. 20. 1848., hogy Torontálmegyében kebelezett Szanád helysége birójának azon hazafiai tettét, mikép ezen rácz születésű s óhitű egyén egy ujonczot hozott azon kinyilatkoztatással, hogy ő mint biró fel van a törvények által mentve az ujonczállítástól, de látva hazája nagy szükségét, saját személyét pótlandó ujonczot hozott, saját költségén állítva azt a haza védelmére, kinyilatkoztatván egyszersmind, hogy ha hivatala el nem foglalná, ő is fegyvert ragadna szeretett hazája védelmére.
– Heriban Jánosné a Roth csapatja ellen fölkelt szegényebb polgárok napi dijaira 70 frt 58 krt gyüjtött, mivel azonban akkorra a nép már visszatért, az adakozók ez összeget a debeliácsiaknak szánták.
– A Sina-ház a pesti tábori kórház számára 1000 pftot tett le.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit