Perlak, oct. 18.

Full text search

Perlak, oct. 18.
A Murán átkelvén, sebes indulóban tartottunk Domborúnak, hová az ellenség vonúlt. A faluvégen előcsapataink erős peleton-tűzzel fogadtattak. A huszárság derekasan viselte magát. Ágyúinkkal a beszorítás miatt csak egy lövést tehettünk. Hosszan tartó volt a csatárok tüzelése. A Zrínyi- 6, 3, és 2. század, fáradságról, éhségről megfelejtkezve álló estig folytatta a tüzelést. A huszárok közől kettő van megsebesítve; részünkről (Zrínyiek) senki. Az ellenség szétveretett. Van közel 100 halottja; 200-at elfogtunk, a többi a Drávának szaladt, részint belefúlt, részint megmenekült. Vezérök lelövetett.
Most kapjuk a hírt: hogy Perczel Letenyén átkelt; kemény csatát álltak ki emberei. (Hunyadiak, kanizsai n. őrök). Van 600 foglya; az ellenségből sok esett el; részünkről 2 honvéd és 1 tüzér.
A Muraköz ki van tisztítva. Este Csáktornyán találkozunk Perczellel.
Oct. 19. Negyedórányira vagyunk Varasdtól. A horvátok fölszedtek a hidat a Dráván. Ma délben érkeztünk ide Csáktornyáról. Eddig mintegy 11 ágyúlövés történt az ellenség részéről. Mi nem jöttünk ellenséges indulattal a horvátok ellen: sőt inkább azon törvények jótéteményeiben akarjuk részeltetni, miket a camarilla, s némelly népcsábítók, hazugúl és gyalázatosan felforgatni akartak. Mi az innenső parton állunk; népünk ég a harczvágytól. Ha mérközünk: odavetjük kardunkat, mint egy Brennus kardját, s a győzelem zászlóinkon lobog.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit