Barsból.

Full text search

Barsból.
Mióta a hirlapi levelezői térről leléptem, Bars megye nyilvános életéről csak annyit tud a nagy közönség, hogy még el nem enyészett; holott én, a ki tizennyolcz év óta a megyének minden lépteit legéberebb figyelemmel kisérem, ki e megye multját s jelenét tökéletesen ismerem, nyiltan kijelenjem, hogy alig van e honban jelen perczben megye, mellynek minden áldozatra kész hazafiúi készségére olly bizton támaszkodni lehetne, mint Barsmegyére.
Nem említve Barsmegye multját, melly még 1823-ik évtől egész a legujabb időkig a hazafiúi lelkesedés aranykorát tüntetné elő, rövid vázlatban csak a jelennel ismertetem meg az olvasó közönséget.
Átalakúlásunk első perczében szolgai állapotból rögtön felszabadúlt milliók túlragadt szenvedélyes érzelmi kitörései, s ezeket az alig született szabadság meggyilkolására felhasználni törekvő kárhozatos ármány s lázongások itt ott már sürűen kitüzött veszélyes zászlói megrázkodtaták e hazát; s ime Barsmegyében a csend, nyugalom meg nem háboríttatott, s a megye a legveszélyesebb lázongások közt is, a maga tökéletes normális állaposában volt. – Milly tiszta hazafiúi lelkesedéssel karolta fel a nemzetőrség ügyét a megye, világos tanúsága annak az, hogy jelenleg is – kivéve a hon maradt egy kis tartalékcsapatot – az összes nemzetőrség már több hetek óta Nyitra, s jelenleg Trencsin és Turócz megyékben a legjobb kedvvel teljesíti kötelességét.
Végtére álljon elő megye, melly az országosan kiállítandó 200 ezer ujonczból rá eső illetményt már kiállította; s ime, Bars már ezt is megtevé.*
Hála istennek, e részben más megyékre nincs panasz. – A szerk.
Mulhatatlan hazafiúi kötelességemnek tartom tudatni a hazával, tudatni különösen a hon ügyei felett őrködő országos honvédelmi bizotmánynyal azon lelkes férfiút, kinek fáradhatatlan hazafiúi buzgalma, erélyessége idézte elő e megye fenebb előterjesztett szerencsés helyzetét. Rudnyánszky Flórián Barsnak első alispánja, kinek hazafiúsága nem martius óta datáltatik, azon tiszteletre méltó honpolgár, ki rendületlen férfias erélyességével Barsmegyét magára, és az egész hazára nézve olly szerencsés állásba helyezni képes volt, ki a megye összes lakosainak szeretetét és tiszteletét olly mértékben birja, hogy, ha, a mint nyilvánosan kijelenté, a közelgő népfelkelés esetére kedves polgártársait a haza vádelmére ő személyesen vezérlendi, úgy hiszem, hogy nem marad e megyében ember, ki e jeles férfiút a legvidorabb kedvvel ne követendené. Róla ez előtt néhány nappal Pesten egy nagy férfiú mondá, hogy, ha minden megyében csak egy illy Rudnyánszky volna, a haza mentve lenne, s én is nyiltan bevallom, hol Rudnyánszky Flórian elnök s első alispán, ott az országos honvédelmi bizottmány jobb keze működik, ott minden kormánybiztos felesleges. – Mariássy József.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit