Bonczhida, oct. 29.

Full text search

Bonczhida, oct. 29.
Folyó hó 24-kén – irja a Híradó – e helység határán barangoló a széki nemzetőrök által határukról visszaűzött 333 főnyi oláh csoportot fogott el az itteni mintegy 48 számból álló nemzetőrség, kik Borsa, Macskás és Kovácsiból valók voltak, s Urbánhoz akartak menni. Büntetésök főispáni eljárás következtében, nem vétkeikhez van mérve, hanem azon eszméből foly: hogy a magyar őket testvéreinek tekinti. Egy része föleskettetett a magyar alkotmányra s haza bocsáttatott, más része a honvédek közé leendő besorozás végett, N. Váradra küldetett. Ma egyik bonczhidai lelkes nemzetőr P. A. által ajándékozott zászló alá esküvének a bonczhidai s lónai románok is.
A pozsonyi német lap nov. 10-ki számában olvassuk, hogy a bécsi posta 9-kén ismét elmaradt, mintegy állítólag újra kiütött kravallal akarnak viszonyba hozni. Mint mondják, Lembergben és Prágában is fölkelés történt, úgy, hogy a Bécsnél volt sereg egy részét ezek elnyomására kényszerűltek küldeni. E két tudósítás még nem hiteles ugyan, de valószinű, mert a nevezett helyeken a forrongás régi, s a prágaiak és lembergiek használták a kedvező alkalmat, midőn csak kis seregtől őriztetnek, hogy a szabadság szent ügyeért fölkeljenek.
A sánczolások, mind a Morva felé, mind a tulsó parton bevégezvék. Borzasztó művek ezek, mellyek városunk bevételét mindkét oldalról lehetetlenné teszik.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit