Nyiregyháza, nob. 7-én.

Full text search

Nyiregyháza, nob. 7-én.
Kis vadász csapatunk ma érkezett vissza a táborból. Részt vett a Bécs alatti csatában. Közölök egy sem esett el, de néhány megsebesült. – Az oláhok ellen küldött nemzetőrioenk önkényt álltak ki, is mások ismét készen állanak ezeket felváltandók. Újonczállításunk is szép renddel ment véghez. És népünknek illy buzgalma a hon védelme iránt minden esetre dicséretes: mert népünk a dolgok új fordúlata által koránsem nyert annyit, mint a többi. Népünk 1804-ben kezdte magát úrbéri terhektől megváltani, s még ma is fizeti, és, ha a legközelebb tervezett törvény létesűl, még sokáig fizetendi váltsági tartozását. Kis igazságot az ügyben nem ártana részünkre is juttatni. –
És az sem ártana, ha azok a megyei urak Kállóban, kik mesterembereinkkel egyetmást az újonczok számára dolgoztatnak, kissé szelidebben bánnának ezen minden esetre kétoldalú szerződés szerint dolgozókkal. „Kend tán nem is tudja, millyen közel áll az egyeshez;” efféle kifejezések azon felűl, hogy a kézműipart nem igen mozdítják elő, nem a mai korba s nem munkás polgár fülébe valók, legyen az bár nem tősgyökeres és kutyabőrös magyar is. B.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit