ébredezik

Full text search

ébredezik [e-ë] tárgyatlan ige -ek, -el [ë, ë]; -tem, -ett [e, ë]; -nék, -nél, -ne; -zen [e, ë], (választékos, irodalmi nyelvben) ébredez [e-ë]
1. Az ébredés jeleit mutatja; ébredni kezd. Alig hajnalodott, már ébredeztek a kirándulásra készülő gyerekek. De lassan, nehezen ébredezel! ébredezik az erdő, a falu. Ébredeznek a madarak.  Lassanként már ébredezett a tábor is. (Vörösmarty Mihály) A bojtárok ébredeznek, Nagy híja van a ménesnek. (Petőfi Sándor) A vízi vad ébredezett hápogva. (Herczeg Ferenc)
2. (átvitt értelemben) <Ember, emberi közösség> lassan-lassan öntudatra ébred (2). A gyarmati népek is ébredeznek. || a. (átvitt értelemben) <Szellemi képesség, hajlam, tehetség> fokozatosan kibontakozik, kifejlődik. Már ötéves korában ébredezni kezdett benne a művészi hajlam.  Szelleme már ébredezett, ízlése fejlődött. (Kosztolányi Dezső)
Igekötős igék: felébredezik; ráébredezik.
ébredezés; ébredező.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit