kitálal

Full text search

kitálal ige
1. tárgyas <Konyhában, főleg vendéglőben bizonyos ételadagokat> nagyobb edényből az egyes tálakra, ill. tányérokra kirak. Kitálalja a főzeléket, a levest. || a. tárgyas <Háziasszony az ételt> az étkezőasztalra v. az étkezők tányérjára teszi, rakja.  A gazdáknál nyáron az eperfa alatt kis asztalszékre tálalták ki fatálban a túrós galuskát. (Móricz Zsigmond) || b. (tárgy nélkül) Mindjárt lehet enni, csak kitálalok.
2. tárgyas (bizalmas) <Kézben vitt ételt> elejtve kiönt. Elesett, és kitálalta az egész fazék babot.
3. tárgyas (átvitt értelemben, bizalmas) Őszintén és tapintatlanul, vkire való tekintet nélkül részletesen elmond vmit. Én aztán kitálaltam az egész történetet. Amit hallott, mindent kitálalt.  No iszen még csak az kellene, hogy én magam tálaljam ki viselt dolgaimat! (Mikszáth Kálmán) Egy nagy titkot tálalt ki. (Hunyady Sándor) || a. (tárgy nélkül) (bizalmas) Kitálal (vkinek): alaposan megmondja a véleményét, v. előadja panaszait (vkinek). No, te jól kitálaltál neki!  Ma itt volt és kitálalt. Kár, hogy nem hallottad. (Kosztolányi Dezső)
kitálalás; kitálalható; kitálaló; kitálalt; kitálaltat.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit