pendely

Full text search

pendely: a női alsótestet fedő, házi vászonból készült ruhadarab neve. Egyéb elnevezése: pöndő, péntő stb. A pendely szóhoz általánosabban kapcsolódó, női ’alsó testet’ fedő ruhadarab szabása szerint lehet: egyenes és szabott pendely. Előbbi olyan pendely, melynek alsó és felső bősége egyforma. A szabott pendely felül keskenyebb, alul kiszélesedő. Az alja felé való bővülést a kétoldalt betoldott, felül keskeny, alul szélesebb ún. ereszték teszi lehetővé. Mellényrésszel összevarott változata is ismert. Ennek mellényes lajbis pendely, ill. pruszlikos pendely a neve. A szlavóniai Kórógyon és Szentlászlón „mejjes vagy derekas pöndöj”, Harasztiban „hátyijos péntyöl” néven ismerik. Néha az ingalj szóval is jelölték. – A pendely szó német eredetű, első előfordulása 1431-ből való, ’ing’ jelentésére magyar területről is vannak halvány nyomok. Így a Székelyföldön, a Rábaközben és Erdélyben a pendely szó ’hosszú inget’ is jelentett. – Irod. Papp László: A kecskeméti viselet múltja (Népr. Ért., 1930); Zoltai Lajos: A debreceni viselet a XVI–XVIII. században (Ethn., 1938); Kresz Mária: Adalékok a palóc pendely szabásához (Ethn., 1947); Gáborján Alice: Adatok a tardi „felszúrt” szoknyaviselethez (Ethn., 1948); Gáborján Alice: A szlavóniai magyar falvak női viselete összetételének és alakulásának néhány jellegzetessége (Ethn., 1969).

Egyenes pendely, a vászonszélek összeillesztésének végébe varrt csipke díszítéssel (Fadd, Tolna m., 19. sz. második fele) Bp. Néprajzi Múzeum

Szabott pendely, alján tulajdonjegyekkel (Tard, Borsod-Abaúj-Zemplén m., 20. sz. eleje) Bp. Néprajzi Múzeum
Gáborján Alice

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

LanguagesNoviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit