Újabb levél Stein Auréltól

Full text search

Újabb levél Stein Auréltól
A Nyugat 1915. augusztus 16-ki számában közöltük a nagyhírű utazó és kutató tudósnak, dr. Stein Aurél hazánkfiának két levelét Halász Gyula főhadnagyhoz, kivel földrajzi és irodalmi munkálkodása révén régóta barátságos érintkezést tart fenn. E levelek egyike a Lop sivatagból, másika Yardang Bulakból érkezett Európába. A jelen évi március 16-ki Nyugat-ban ismét volt alkalmunk közölni Stein Aurélnak egy igen érdekes levelét, melyet nevezett munkatársunkhoz intézett. E levél keleti Perzsiában, Seistanban íratott 1916. január 10-én és március 4-én érkezett Budapestre. Mind e leveleket a tudományos körök méltán érdeklődéssel fogadták. S bizonyára kedvező fogadtatásra számíthat az alább közölt levél is, melyet a híres utazó Halász Imréhez intézett. Tekintettel a háborús helyzetre, mely az államokat a cenzúra szigorú kezelésére indítja, Stein Aurél úgy régebbi, mint most érkezett újabb levelét angol nyelven írta.
A levél legfontosabb részei magyar fordításban itt következnek:
 
London: szeptember 24, 1916.
British Museum, Stein Collection.
Bocsásson meg, hogy heteken át nem köszöntem meg szíves és örömmel fogadott júliusi levelét s a Nyugatnak ama nagyon érdekes számait, melyeket Ön szíves volt fia megbízásából hozzám eljuttatni. Az ő személyes élményeinek elbeszélését a legőszintébb érdeklődéssel olvastam s nagyon örültem annak az értesítésnek, hogy nagy küzdelmei közepette életben és egészségben maradt. Vajha megérné Ön azt a nagy örömöt, hogy őt mielőbb teljes egészségben viszontláthatná. A történelemnek kegyetlen fejezete az, melyet Európa most átél s ki tudná megmondani, mikor lesz ennek vége!
Már előbb kellett volna írnom, hogy mélyen érzett köszönetet mondjak a küldött értesítésekért s rólam való barátságos megemlékezéséért. De nagyon elfoglalt legutóbbi utazásom eredményeinek feldolgozása, s az a súlyos gond, hogy e terjedelmes munkát a jövő tavaszig befejezhessem. Szándékom volt Schweizba utazni, hogy ott találkozzam sógornőmmel, utolsó rokonommal, akit öt év óta nem láttam. De ő nem volt képes magának útlevelet szerezni a bécsi hatalmasoktól s nekem le kellett mondanom erről az utazásról.
Tudom, hogy Ön és fia érdeklődik az én dolgaim iránt, tehát röviden megemlítem, hogy márciusban visszatértem Indiába s ott a legszívesebb fogadtatásra találtam valamennyi régi barátom részéről Lahoréban, Kashmirban, Delhiben stb. Májusban megérkeztem ide Londonba s előzetes jelentést szerkesztettem három éves utazásomról s ezt kivonatosan felolvastam június elején a Királyi Földrajzi Társaság előtt. Most már nyomtatásban is megjelent s remélem nemsokára módomban lesz egy példányt Vogel tanár közvetítésével az Ön fiának megküldeni. A háború szükségképp eltereli a figyelmet a tudományos munkálatoktól, de ennek ellenére azok az eredmények, amelyeket harmadik utazásom alatt elérettek, bátorító méltánylással találkoztak úgy a tudósoknál, mint más, felelős állásokban levő férfiaknál. Az indiai kormány valóban lelkes intézkedésekkel mozdította elő ezt a nagy vállalkozást, mely ilyen eredmények elérését tette lehetővé. Új gyűjteményeimet Kashmirban hagytam s szándékom oda úgy május hóban visszatérni, feltéve, hogy a békekilátások lehetővé teszik, hogy hosszabb szabadságot vehessek igénybe.
Legyen szíves kedves fiával közölni, hogy szívem mélyéből kívánok neki jó egészséget s általában szerencsét és boldogulást s ugyanezt kívánom Önnek is és egész családjának. Sóvárogva várom azt az időt, mikor megtehetem sajnosan elhúzódó látogatásomat. Köszönetemet megújítva Önnek őszinte híve
Stein Aurél

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit