BAKA ANDRÁS, DR. (MDF)

Full text search

BAKA ANDRÁS, DR. (MDF)
BAKA ANDRÁS, DR. (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés !
Nem kívánok reagálni Derdák Tibornak arra a megjegyzésére, miszerint a bizottság nem fogadta el az ő indítványát, és az ő indítványa lenne a mérce annak a megítélésében, hogy ki a nacionalista és ki nem igazán haladó ebben a kérdésben. Pusztán arra szeretnék utalni - és visszakanyarodnék az előbbi általános vitában szóba került kérdésre -, a közjogba tartozzék-e az önkormányzat vagy ne. Azt mondom: is. A települési önkormányzat a közjogba tartozik, az egy közjogi alapon létrejövő testület. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy nem minden közjogba tartozó intézményünk volt kielégítő. Elég, ha csak arra utalok, hogy az elmúlt években, évtizedekben az állam létrehozott nemzetiségi szerveződéseket, szervezeteket azzal a céllal, hogy majd azokat a nemzetiségiek megtöltik tartalommal, majd azokat a nemzetiségiek a maguk képére alakítják, belemennek, és ott a maguk érdekében tevékenységet fejeznek ki. Ezek a közjogi intézmények voltak, és nem feltétlenül teltek meg tartalommal.
Én azt mondom, ne hozzunk létre mi, állam olyan szervezeteket, amelyekbe majd a nemzetiségek belemennek és tartalommal töltik meg. Én azt mondom: adjunk nekik lehetőséget, minden lehetőséget, jogi lehetőséget és garanciát, hogy ők maguk hozzák létre ezeket a szervezeteket, és töltsék meg tartalommal, de nem azzal a jogkörrel, amivel korábban az egyesületek tehették.
Derdák Tibor azt említette az előbb, hogy a nemzetiségiek a bélyeggyűjtőkhöz hasonló szervezeteket hozhatnak majd létre. Ez hű tükre annak a szemléletnek, ahogy a régi egyesületet nézhettük az elmúlt évtizedekben. Én azt mondom: az új egyesület, az legyen a legfontosabb. Olyan jogköre legyen, ami régen a közjogba tartozott; alapítson, tartson fenn, működtessen iskolát, az ehhez szolgáló állami pénzeket a kisebbségek maguk oszthassák el a maguk céljaira. Tehát magánjogi alap, de ha úgy tetszik, ez a magánjog már nem ugyanaz, mint az elmúlt évtizedekben. Ez a magánjog már más. Ez a magánjog az elmúlt évtizedek közjogát is magába foglalja, és mindenféle öntevékenységhez utat nyit.
Tekintve, hogy most az Alkotmány vitája folyik, csak egy-két mondatban térnék ki arról, amiről szó volt, hogy ne kelljen ismét szót kérnem.
Fodor Gábor javaslata tisztességes, mert egy új garanciát szeretne adni a kisebbségeknek. Tisztességes, mert becsületes szándékok vezetik ezen a téren, azonban a másik oldalról, én úgy érzem, felesleges. Mi létrehoztunk egy jogbiztosító intézményt, az ombudsmant, amelynek a feladata az, hogy a kisebbségek jogsértése esetén fellépjen, széles jogkörrel rendelkezzen. Bár az irodalom ismeri a helyi ombudsman intézményét egyes országokban - nem ilyen széles körben, ahogy ez a javaslat tartalmazza -, azonban én még tovább mennék, mint ahogy Fodor Gábor mondja, én azt mondom, létrehoztunk egy ombudsmant, és nem is egy ombudsmant, hanem egy kicsit hibáztatható módon egy egész ombudsman-testületet. Ezt most tovább szélesíti Fodor Gábor, és emellé az ombudsman-testület mellé, minden önkormányzathoz, ahol azt igénylik, sok kis ombudsmant kíván.
Engedje meg Fodor Gábor, hogy én ezt a gondolatot még tovább vigyem. Én azt mondom, legyen Magyarországon minden állampolgár egy kicsit ombudsman, és minden állampolgárnak meglegyen az a joga, hogy jogai vagy érdekei sérelme esetén búósághoz vagy más szervhez fordulhat. Ebben az esetben viszont hagyjuk ki ezt a köztes intézményt. Köszönöm szépen. (Jobboldalon taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit