BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:

Full text search

BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:
BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nem az összefoglalás szándékával, hanem kizárólag Tölgyessy Péternek a kérdésével kapcsolatban szeretnék itt valami félreértést eloszlatni. Lehet, hogy már a feledés homályába merült a 134-es szám alatt előterjesztett eredeti alkotmánymódosítási javaslat, amelyet - mint nyilván tudják - egyszerre terjesztettünk be egy önkormányzati törvényjavaslattal, ennek részeként, de az alkotmányba emelendő jogszabály részeit illető részeként. Felolvasnám ennek a 134-es számú javaslatnak már úgy látszik, hogy mégiscsak idézendő részét. A 44/c szakaszra vonatkozóan a következő beterjesztést tettük - akkor még szó sem volt semmiféle kapcsolódó jogszabályokról, és szeretném, ha nyelvtanilag értékelnék a szöveget "A helyi önkormányzatokra vonatkozó részletes szabályokat törvény állapítja meg."
Természetes dolog az, hogy akkor is és most is, tehát a legújabban 337-es szám alatt előterjesztett, átdolgozott alkotmánymódosítási javaslatunkban is erről az egy törvényről beszéltünk, mert hogyha nem erről akartunk volna beszélni, akkor többes számot használtunk volna, vagy megmagyaráztuk volna azt, hogy miért így fogalmazunk és miért nem másképp. Az természetes dolog, hogy a szabályok többes számban - egy törvényben számtalan szabály van, száz valahány szakaszban különböző, többszörösét jelentő bekezdéseket is figyelembe véve, több száz szabály van. Mi akkor is erről a törvényről beszéltünk, és egy törvényt értettünk a beterjesztés alatt. De nehogy valamilyen félreértés legyen, a bizottságban és ezt az írásba foglalt összefoglaló jelentés is tartalmazza - szövegpontosítást tettünk, amely nem minősül módosításnak; ezért nem láttunk szükségesnek módosító javaslatot - amikor nem akartunk módosítani valamit - előterjeszteni, hiszen nem akarunk saját magunkkal ellentétbe kerülni.
A következő szöveget pontosítottuk, hogy világos legyen, hogy egy törvényt értünk ezalatt, tudniillik, azt, hogy a helyi önkormányzatokról szóló törvény elfogadásához stb.
Tehát ez a válaszom azokra a kifogásokra, alaptalan kifogásokra, amelyek a 337-es számú törvényjavaslat előterjesztésének szövegéből áthallás útján azt szeretnék kiérezni, hogy ez több törvényre vonatkozik. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit