MAGYAR BÁLINT (SZDSZ)

Full text search

MAGYAR BÁLINT (SZDSZ)
MAGYAR BÁLINT (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valószínűleg a gyors törvény-előkészítés munkájának tulajdonítható, hogy a különféle bizottságok között nem elég nagy az összhang. Azok a kompromisszumok, amelyek megszülettek bizonyos bizottságokban, nem tapasztalhatók más bizottságok ülésein. Még akkor sem sikerült ezt áthidalni, ha hatpárti egyeztető tárgyalások is meglehetősen gyakran szakították meg ezt a tárgyalási menetet. Úgy, hogy én az előttem felszólaló szabad demokrata barátaimtól eltérően megnyugtató eredményekről tudok beszámolni ezeket a kérdéseket illetően, hiszen úgy látszik, hogy az önkormányzati bizottságban más hangulat uralkodott, mint a kisebbségi és etnikai bizottságban, és valóban sikerült az alapvető dolgokban rendkívüli előrehaladást elérni ebben a kérdésben olyannyira, hogy Fodor Gábor indítványának számos eleme, sőt azon túlmutató elemek is bekerültek ebbe a tervezetbe, amelyet az önkormányzati bizottság tárgyalt és elfogadott.
Három olyan területet említ, amelyen a nemzeti és etnikai kisebbség különleges elbánásban részesül.
1. Maga a választások kérdése. Ebben a bizottságban sikerült megegyeznünk abban, hogy közösen támogatunk olyan választási rendszert, amely betölti azt a feladatot is, amelyet az országgyűlési választások töltöttek be annak idején, márciusban, nevezetesen, hogy nem megmért politikai szervezeteket megmér egymással, és nem tekinti ezeket a nemzeti és kisebbségi politikai szervezeteket feltétlenül adottnak. és a nemzetiségek és kisebbségek képviselőit egy olyan speciális, egyéni választókerületekből induló képviselőkből összeállított listán indulni engedi a választásokon, amelyek sokkal nagyobb lehetőséget biztosítanak számukra, hogy a képviselőtestületbe bekerüljenek.
2. A másik ilyen intézmény a szószólói intézmény, amelyben sikerült megegyezni, mégpedig úgy, hogy igenis a kisebbségeknek - függetlenül attól, hogy bejutnak-e a képviselőtestületbe maguk, vagy nem - lesz szószólójuk. Amennyiben az azonos kisebbséghez tartozók közül többen bejutnak az adott képviselőtestületbe, akkor a legtöbb szavazatot elért egyén egyben szószólója is lenne ezeknek a kisebbségeknek, tehát plusz jogosítványokat kapna. Amennyiben nincsen még a választási rendszer kedvezményezett körülményei között sem lehetőség arra, hogy bejussanak a képviselőtestületbe, akkor az ebben a versenyben elindult kisebbségi jelöltek közül a legtöbb szavazatot elért egyben szószólóként, tanácskozási joggal részt vehetne a képviselőtestület ülésein.
3. A harmadik ilyen könnyebbség, amellyel biztosítani akarjuk a kisebbségek önmagukra találását és megszerveződésének lehetőségeit, problémáik megoldásának a képviseletét, az pedig az a könnyebb mechanizmus, amely lehetővé teszi, hogy képviselőtestületi bizottságot alakítsanak nem feltétlenül képviselőtestületi tagokból. Amennyiben a helyi önkormányzat képviselőtestületében található már valamely kisebbséghez tartozó személy, akkor külső, nem a képviselőtestülethez tartozó személyek bevonásával bizottságot alakíthat, és ezeknek a bizottságoknak több joguk van - speciális jogaik vannak -, mint pusztán egy képviselőtestületi tagnak.
Ez az a három intézmény, amellyel - úgy érzem - úttörő munkát végeztünk, s a kompromisszumoknak és tárgyalásoknak olyan területén mozogtunk. amelyek valóban a kölcsönös egyetértés jegyében zajlottak.
Ugyanakkor rendkívül fontosnak tartom azt az eredményt is, hogy a Kormányzat elfogadja, hogy az alkotmánymódosításba bekerül a nemzetiségi és etnikai önkormányzatok megalakításának a lehetőségéről szóló passzus. Olyan rendszert hoztunk tehát létre, amely nem merev rendszer, amely, örök időkre rendezi ezt a kérdést, hanem nyitott rendszert hoztunk létre. Létrehoztuk azokat az intézményeket, amelyek lehetővé teszik, hogy a jelenleg felállítandó intézményi keretek között is meginduljon a nemzetiségek önszerveződése, megteremtődjék valódi politikai képviseletük, és eljuthassanak olyan állapotba, ahol nemzeti vagy kisebbségi önkormányzatok révén megszervezhetik magukat, amit majd egy külön törvényben kívánunk rendezni, vagy a tisztelt Ház fog rendezni, hogy milyen jogok illetik meg ezeket a nemzeti vagy kisebbségi önkormányzatokat. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit